Forfatteren bak suksessen Den trettende fortellingen, Diane Setterfield, er tilbake med ny roman – Det var en gang en elv. Og da passer det seg å minne om hennes to andre romaner også.



For det som etter hvert har blitt en del år siden, lot jeg meg begeistre av debutromanen til Diane Setterfield – Den trettende fortellingen. Det var en type historie jeg kunne kose meg med og som hadde de rette stemninger, de rette mysterier og en solid opprulling av samling av trådene mot slutten.
Det var en gang en elv
Nå er Setterfield tilbake med ny bok, og Det var en gang en elv er også å få som lydbok fra Lydbokforlaget. Med tanke på hvor godt jeg likte Den trettende fortellingen, er Setterfields nye bok absolutt en som også frister.
Dette er fra Lydbokforlagets omtale av boken:
Det er en mørk midtvinterkveld på det gamle vertshuset ved Themsen. Stamgjestene underholder seg med å fortelle historier da døren plutselig går opp og en såret fremmed stiger inn. I armene holder han et druknet barn. Flere timer senere begynner den døde jenta å røre på seg, får pusten tilbake og slår øynene opp. Er det et mirakel? Er det trolldomskunst? Og hvem sitt barn er det?
Dette er et mysterium der folketro, spenning og romantikk møter vitenskapelig nysgjerrighet ved begynnelsen av den moderne tid. Spennende som en krimroman og like stemningsfull som Den trettende fortellingen.
Boken er oversatt at Inge Ulrik Gundersen og lest inn av Bodil Vidnes-Kopperud. Etter smakebiten hos Lydbokforlaget å dømme, synes både stemmen og stilen til Vidnes-Kopperud å kle Setterfields historie meget bra.
Den trettende fortellingen
Den trettende fortellingen er en fengslende, klassisk roman om familiehemmeligheter, historiefortelling og bøkenes magi.
Ingen vet hvem den sagnomsuste og gåtefulle forfatteren Vida Winter er. Hun har brukt hele sitt liv på å dikte historier om seg selv; den grufulle sannheten tåler ikke dagens lys. Nå, gammel og syk, ønsker hun å lette på mysteriets slør.
Den unge Margaret Lea er slått av parallellen mellom Vida Winters liv og sitt eget og takker ja til å skrive biografien hennes. Historien hun avdekker, er mørk og ubehagelig. Den kretser rundt familien Angelfield: den vakre og egenrådige Isabelle, hennes bror Charles og de uregjerlige tvillingene Adeline og Emmeline. Det er en uhyggelig beretning om utemmet villskap og galskap, forbudt kjærlighet, brå død, forråtnelse og usynlige bånd. Men hva er sannhet, og hva er diktning? Hva er Vidas historie, og hva er Margarets egen? Og hva er mysteriet om den trettende fortellingen?
Boken er lest inn av Hedda Munthe og oversatt av Hege Hammer.
Bellman & Black
Bellman & Black er en mørk og underholdende roman om et uventet kompaniskap.
England, tidlig på 1800-tallet: William Bellman er ti år og fire dager gammel, og en mester med sprettert. En dag skyter han en kornkråke. Episoden er tilsynelatende bare en av mange guttestreker, men skuddet får fatale følger. Kornkråker glemmer nemlig aldri.
Noen år senere: William er en av landsbyens største menn, og har gjort onkelens spinneri til en blomstrende forretning. Han har funnet sitt livs kjærlighet og satt fire vakre barn til verden.
Men plutselig snur hellet. Moren dør, og i begravelsen kjenner William et ubehagelig blikk i nakken. I øyekroken ser han omrisset av en mystisk, svartkledt mann. Like etter rammes landsbyen av en epidemi, og Williams kone og barn blir alvorlig syke. Desperat etter å redde det mest dyrebare han har i livet, satser William alt på et partnerskap med den svartkledte fremmede.
Bellman & Black er en underholdende og mørk fabel om en manns kamp for å redde seg selv og det han har kjært. For når vet man egentlig at man har gjort opp for fortidens synder?
Boken er lest inn av Kim Haugen og oversatt av Inge Ulrik Gundersen