Med nytt liv i bloggen min tar jeg også opp tradisjonen med å presentere både nye og gamle bøker som står på den stadig voksende listen over bøker jeg har lyst til å lese, men hvor jeg ikke har, og ikke kan garantere at jeg får gjort det. Denne gangen er det to norske og en amerikansk forfatter, og bøker som spenner vidt i tematikk



Longyearbyen
Heidi Sævareid har fått flere priser for ungdomsromanene sine, er tre ganger Bragepris-nominert og i den første romanen for voksne bevarer hun den uhyggelige nerven som har vært gjennomgående i hele forfatterskapet hennes. Nå kommer hennes første bok for voksne – Longyearbyen.
Sævareid har latt seg inspirere av sine besteforeldres historie i sin nye bok. I 1957 reiste de til Longyearbyen. Vinteren i 50-tallets Longyearbyen var et samfunn av tundra, snø og is, og med kullgruvene som industrisår midt i den uberørte naturen. Fra november til mai var stedet fullstendig isolert, ingen skip eller fly, ingen forsyninger. Rett og slett ingen mulighet til å komme derfra før isen sprekker opp. Hit flytter hovedpersonen Eivor med sin legemann og to små barn. Midt i den mørkeste og kaldeste tiden havner en nær venn av familien i dyp – og farlig – krise, og må innlegges, mot sin vilje. Situasjonen forsterker Eivors egen stille desperasjon, og en voksende motvilje mot ektemannen tar form. Hun føler seg isolert, med to små barn, en alltid arbeidende mann og en altfor varm leilighet i et bygg som er i ferd med å sprekke av permafrostens utrettelige herjinger i bakken.
Powwow av Tommy Orange
Powwow er en stor sammenkomst for den amerikanske urbefolkningen. Denne romanens powwow knytter på intelligent vis sammen ulike menneskeskjebner i et kor av fortellinger.
En nykter Jacquie Red Feather prøver å finne tilbake til familien sin. Edwin leter etter sin ekte far. Opal Viola Victoria Bear Shield er der for å se den unge Orvil danse. Han har lært seg tradisjonell indianerdans på YouTube og skal opptre offentlig for første gang.
De kommer til å oppleve fellesskap og hellige tradisjoner. Men også tap, oppofring og heltemot.
Romanen er kritikerrost og Tommy Orange er hyllet som en ny stemme i den amerikanske samtidslitteraturen. «Powwow» omtales allerede som en moderne klassiker.
Fritt fall
Til sist vil jeg nevne en bok som kom litt tidligere i vår. Det er Sunniva Vagstad debut Fritt fall. Jeg var så heldig å jobbe på en tidligere versjon av dette manuset og det er en bok jeg virkelig gleder meg til å lese i sin endelige utgave.
Fritt fall handler om nitten år gamle Elise som bor sammen med faren sin. Hennes største utfordring er hvorvidt hun skal fortsette på filosofistudiene eller bytte til matematikk. Men en dag dukker farens eks-samboer opp og forteller at datteren Bianca har omkommet i et basehopp på Voss, og alt blir plutselig et salig kaos for Elise. For den viljesterke Bianca fikk stor betydning for henne i de årene de var stesøstre. Nå er hun død.
Mens faren lukker seg inne i sin sorg over stedatteren, blir det opp til Elise å finne mening i mysteriene som omgir Biancas basehopp og død, og hun oppsøker fallskjermmiljøet på Voss og Biancas hoppvenner. Til tross for – eller kanskje på grunn av – et helt liv innendørs med bøker og teorier, blir Elise raskt beruset av fallskjermverdenen, og det tar ikke lang tid før studiene blir degradert til en dårlig samvittighet. Men livet på Voss Fallskjermklubb er ikke så enkelt som å falle fritt fra himmelen. Og snart er Elise på vei opp de samme fjellene som Bianca til slutt hoppet fra.