Solid spenning for de yngste

Bli med Tirill, Oliver og Åtto på spennende etterforskning.
Bli med Tirill, Oliver og Åtto på spennende etterforskning.

For oss voksne er navnet Jørn Lier Horst først og fremst assosiert med spennende krimbøker for voksne. Men, i likhet med noen andre krim- og spenningsforfattere, har Horst også laget krim for de yngste leserne. Drivende god krim er det også.

Elvestad er universets sentrum i Horsts bøker om Detektivbyrå nr. 2. Elvestad er en liten by, med om lag 900 innbyggere, hvor Tirill og Oliver holder til. Sammen med hunden Åtto, driver de eget byrå som oppklarer mystiske og skumle saker.

I boken jeg har lest, «Operasjon Tordensky», er det flere forskjellige hendelser som skjer omtrent samtidig. Baker Monsens lager av gjær blir stjålet. Tønnene til den nye flytebrygga forsvinner. Ja, til og med enerbærbuskene i byens park blir hugget ned. Tirill og Oliver setter i gang sin egen etterforskning – spørsmålet er om de finner sammenhengen mellom de forskjellige hendelsene?

Horst komponerer en god historie. Den er lett og lese, samtidig som dette ikke har gått utover kvaliteten boken har som krimhistorie. Forfatteren fremviser på et vis en solid dose respekt for sine unge lesere. Her nøster de to detektivene opp i historien, i et tempo og på en måte som gjør at alle kan henge med. Samtidig gir han fint rom for at de skarpeste, kan få gleden av å se løsningen før de to hovedpersonene. Horst balanserer også fint mellom å gjøre det spennende uten at det blir for skummelt. Det blir en historie som alle kan lese, uten at dette gjør historien tannløs.

Horst har ikke enenasvaret for disse bøkene. Illustrasjonene er det Hans Jørgen Sandnes som står for. Det er levende fremstilt, med en strek som hele veien har noe lekent og lystig over seg. Samtidig som tegningene på det mest spennende er med på å være spenningsskapende, er også illustrasjonene med på å gjøre dette til noe som ikke er for farlig og skummelt for de yngste.

I det hele har Horst og Sandnes skapt en underholdende univers med sinde bøker om Detektivbyrå nr. 2. Et univers en kan følge i mange bøker. Det er en god inngangsport til lesing for mange av de yngste. Det er ikke for vanskelige å lese og ikke for vanskelig å henge med på historien. Samtidig som det aldri blir kjedelig. Det er også fint krydder for de voksne her, som enten leser for, eller hører med, barna her. Flere ganger smiler jeg for meg selv. Og som den drevne krimforfatteren Horst er, setter han selvsagt troverdigheten i høysetet. Her fungerer det aller meste på de fleste plan.

Detektivbyrå nr. 2 «Operasjon Tordensky» er god underholdning for liten og stor og serien om Tirill, Oliver og Åtto er en god inngangsport til litteraturens magiske univers.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: