En hyllest til ungdommen og kjærligheten

EogPPocket_forsideI dag benytter vi anledningen til å se tilbake på en av fjorårets beste leseopplevelser. Det handler om den vakre og vonde kjærligheten i Eleanor & Park.

Jeg var innom denne boken i fjor her på leselysten.com, men den fortjener sannelig mer oppmerksomhet enn jeg ga den da. Eleanor & Park er en av de bøkene som traff meg med stor kraft – både i hjerte og sjel.
Det handler om kjærligheten. Den vanskelige, berusende, forvirrende, forstummende og vakre kjærligheten, i Rainbow Rowells historie om Eleanor & Park som er gitt ut på Fontini forlag. Og det hele er berusende vakkert. Før jeg var ferdig med boken skrev jeg følgende:

Det handler om Eleanor og Park, to ungdommer som er i ferd med å oppdage kjærligheten. Sakte men sikkert oppdager de hva forelskelse er, hva den gjør med deg, hvordan den gjør ting herlig og ting blir komplisert. Hvordan kjærligheten også kan gripe inn og skape forskyvninger i livet, hvordan kjærligheten blir en trussel for andre sider i livet.
Ja, dette er en kjærlighetshistorie, men ikke bare for ungdom. For, her kan du som voksen også lese, lene deg tilbake og kjenne på følelsen av den første forelskelsen, eller den beste forelskelsen. Eller kanskje den livslange forelskelsen.

Det jeg ikke visste da jeg skrev dette, var at jeg på langt nær hadde fått med meg alt. For selv om denne boken fortsetter med den vakre, stillferdige beretningen om to ungdommer som begge befinner seg litt utenfor, som sakte men sikkert finner en trygg havn i livet, er den også bitende vond. Som om ingen kjærlighet kommer uten kostnad. For den forandrer på ting. Snur livet på hodet og endrer på fastlagte mønster og gjennomtenkte tanker. Nye utfordringer stiger opp og uløste spørsmål skal besvares. Det verste er da når svarene er verre og vondere enn du kunne forestille deg.

Rainbow Rowell forteller denne historien så rolig, stillferdig og med en så inngående medfølelse, at de store ordene aldri brukes. Men de trengs heller ikke. For akkurat i den nedtonede språkdrakten, i fraværet av store ord og svulmende beskrivelser, trer dramaet så til de grader frem. Det er vanskelig for meg å forstå om noen kan lese denne boken og ikke bli berørt.

Eleanor og Park er klassifisert som en ungdomsbok. Men sannheten er at den er like viktig å lese for oss som er voksne. Både for voksne som har lyst til å forstå hva som kan foregå hos en ungdom og for de som har lyst til å få et nytt perspektiv på hvordan våre voksnes ord og handlinger kan treffe unge mennesker på andre, sterkere og vondere måter enn vi tror. Det er nesten så jeg får lyst til å si at denne boken burde alle ungdomsforeldre lese, med et åpent sinn og med et åpent ønske om å forstå de unge bedre.

Historien om Eleanor & Park er en en hyllest til de rare, de usikre, de som våger, og de som er redde. En hyllest til kjærligheten og en god påminnelse om at vi voksne aldri kan regne med å forstå fullt ut hva som foregår i hodet og ikke minst i følelsene til unge, forelskede, søkende gutter og jenter.

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s