Mary Shelley, dødelig snehvit og skjeletter i skapet

 Det er både krim, grøss og apokalypse i dag. Vi marker Mary Shelleys dødsdag på leselysten.com i dag. I tillegg presenterer vi to utenlandske forfattere som nå kommer med sine debutbøker på norsk.

9781522779520The last man
I anledning av 1. februar, hyller vi Mary Shelley som døde på denne dagen i 1851. Shelley er uten tvil best kjent for sin Frankenstein, men hun har også andre godbiter på samvittigheten. I dag trekker vi fram The Last Man, som beskrives som en tidlig apokalyptisk science-fiction-roman. Den ble først publisert i 1826 og er en historie om en verden i nær framtid rammet av pest. Mary Shelley skrev romanen i perioden som fulgte etter hennes mann Percy Bysshe Shelleys død.

Boken regnes for å ha hatt stor innflytelse på utviklingen av engelsk science-fiction, spesielt da H.G. Wells og Olaf Stapledon.

I 2002 begynte DC Comics å utgi en tegneserie kalt «Y: The Last Man» som er løst basert på konseptet unnfanget av Mary Shelley.

Snoehvit-maa-doeSnøhvit må dø
Så flytter vi fokus over til Gyldendal forlag og et par av deres nyheter nå i begynnelsen av bebruar. Først ut er Nele Neuhaus som kommer med sin første bok på norsk; Snøhvit må dø.
Tobias er tilbake i småbyen han kommer fra etter ti år i fengsel for drapet på en ung kvinne. Da nok en ung dame forsvinner, rettes alles mistanke mot Tobias.
En grå og regntung novemberdag finner noen bygningsarbeidere skjelettet av en ung jente på en gammel, forlatt flyplass. Ikke langt unna blir en kvinne dyttet ned fra en gangbro ved motorveien.
Politietterforskerne Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein oppdager snart at sporene fra begge disse hendelsene peker i samme retning, og etterforskningen leder til fortiden. Mer enn ti år tidligere forsvant to tenåringsjenter, Laura og Stefanie, fra en pittoresk liten småby. Til tross for mangel på sikre bevis er det Stefanies kjæreste, Tobias, som blir funnet skyldig og dømt til fengsel.
Nå har han sonet ferdig og er tilbake i sitt barndomshjem. Der møtes han av innbyggernes fiendtlighet og mistenksomme blikk. Og kvinnen som ble dyttet ned fra gangbroen, er Tobias’ mor. Pia Kirchhoff og Oliver von Bodenstein forsøker å bringe klarhet i hva som har skjedd, men møtes av en mur av taushet. Ingen vil snakke med dem. Da nok en jente forsvinner, oppstår det en heksejakt i den lille byen.

Utgangspunktet for denne historien virker ved første øyekast virker til å være i overkant likt John Harts Ved elven, men ettersom det er en av undertegnedes favoritt krimbøker, så kan vi jo si at det likevel lover godt.

Snøhvit må dø er Nele Neuhaus’ gjennombruddskrim og første bok på norsk.

 

Ikke-bare-oss-toIkke bare oss to
Fionnuala Kearneyes bok Ikke bare oss to er den andre av Gyldendals utgivelser i begynnelsen av februar, vi vier oppmerksomhet. Boken beskrives som en morsom, klok og grusom historie om hemmelighetene og løgnene en familie kan romme. Det sies at alle familier har skjeletter i skapet … Men hva skjer når man åpner døren og de begynner å ramle ut?

Adam og Beth har vært gift i tjue år da bomben smeller. Adam har hatt et forhold til en yngre kvinne, og det Beth trodde var et trygt ekteskap, faller i grus. Hun vil bryte for godt, mens Adam for alt i verden vil ha en ny sjanse. Så viser det seg at den første løgnen ikke var den siste i denne familien.

Ikke bare oss to er en klok, vond og morsom bok om ekteskap og kjærlighet. Om hvor vanskelig det kan være å være god mot den man elsker.

 

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s