Vi er i ferd med å ta farvel med januar og trenger noe godt å lese på – både unge og voksne. Når vi skriver 29. januar har vi følgende litterære tips i det vi går inn i i helgen.
Røverdatteren i Mattisborgen
På denne dag i 1595 skal (ifølge wikipedia) Romeo og Juliet av William Shakespeare sannsynligvis ha blitt fremført for første gang. Og det er definitivt en av de beste kjærlighetshistoriene verden har sett – i hvert fall den mest kjente. Men, vi tar en liten avstikker for å markere urfremføringen av dette stykket, og tar turen til Sverige for å finne en kjent og kjær historie med elementer som vi kjenner igjen fra Romeo og Juliet – nemlig Ronja Røverdater av Astrid Lindgren.
Ronja Røverdatter er en av Astrid Lindgrens største eventyrfortellinger, en Romeo og Julie-historie om Ronja og Birk som er barn av to rivaliserende røverhøvdinger. Barnas vennskap trues av feiden mellom de slektene. Det blir en storslagen kamp for fred og rettferdighet, mot ondskap og dumhet, med den storslagne og magiske Mattisskogen som kulisse.
Den natten da Ronja ble født, rullet torden over fjellene, ja, det var sånn en tordennatt at alle småtusser som holdt til i Mattisskogen forskremt krøp sammen i huler og hull. Bare de fæle, ville vettene likte tordenvær best av alle vær. De fløy med hyl og skrik rundt røverborgen på Mattisberget.
Tannfeen ”gone bad”
I 2002 i sin årlige tale til det amerikanske folk, brukte president George W. Bush for første gang begrepet ”Ondskapens akse” om ”regimer som støtter terror”. Ondskap er et velkjent tema i litteraturen, ikke minst i krimsjangeren. Men den er ikke vanskelig å finne i barnelitteraturen heller – for eksempel i Demontannlegen av David Walliams.
Merkelig ting skjer i ly av natten. Barn legger en tann under hodeputa i håp om at tannfeen bytter den ut med penger, men når de våkner, finner de snegler, edderkopper eller hundrevis av kravlende saksedyr. Noen eller noe har greid å komme seg inn på soverommet, nasket til seg tannen og lagt igjen en hilsen som får blodet i årene til å fryse til is. Det er snakk om ren ondskap!!
Hvem eller hva står bak? Hvordan klarer dette vesenet å snike seg inn på barnas soverom uten å bli sett? Og hva i all verden skal det med alle disse tennene?
Demontannlegen er en morsom, ellevill og skummel historie om Alfie, gutten med det store hjertet og den enda større tannlegeskrekken. Boken har fått prisen National Book Awards Childrens Book of the Year.
Mørke steder – i Kansas
29. januar 1861 ble Kansas USAs 34. delstat. Da må vi jo bare ta en litterær reise til den amerikanske delstaten – og det gjør vi med Gillian Flynn og hennes bok Dark Places. Mitt eneste møte med Flynn så langt, er Gone girl – en bok jeg fortsatt mener har et av de kuleste plott og setup, men som jeg dessverre syntes falt gjennom i siste halvdel. Men, Flynn er en populær forfatter som fortsetter å levere suksesser innenfor krimsjangeren, og dette er historien i Dark Places:
Libby Day var syv år gammel da hennes mor og to søstre ble myrdet. Libby unnslapp blodbadet på det lille gårdsbruket på landsbygda i Kansas ved å gjemme seg ute i snøen. Som den eneste overlevende var hun også det fellende vitnet i saken mot sin bror Ben, som ble dømt for drapene og soner en 25-års fengselsstraff. I mange år har Libby levd av inntektene fra et fond som ble opprettet for å hjelpe henne, men nå er kassen tom og hun er desperat. The Kill Club, en makaber forening av mennesker som er sykelig opptatt av beryktede drapssaker, tilbyr henne 500 dollar for å stille på et møte. Foreningens mål er å bevise at Ben er uskyldig dømt, og mot stadig nye honorarer påtar Libby seg å oppsøke alle involverte i drapene. Samtidig fletter forfatteren inn partier som skildrer drapsnatten slik de døde familiemedlemmene opplevde den, også den dømte broren. Bit for bit avdekkes den uhyrlige sannheten, og nok en gang må Libby flykte fra en morder.