Forvandlingens kunst – 10 «animerte» boktips!

9788203359545I bokserien «Den MÅ jeg bare lese!!» er vi i dag fremme ved «De forvandlede» av Gabriel Michael Vosgraff Moro. Denne er jeg bare SÅ spent på!! Like spent som jeg er på å lese noe av det de 10 tegneserieintervjuede forfatterne har skrevet.

Men, boken er ikke i salg før i neste uke, så sant jeg har forstått det riktig. Med andre ord må vi smøre oss med litt tålmodighet. Men, vi kan da vel sannelig begynne å glede oss uansett? For, dette høres akkurat så annerledes og underholdende ut, som det er sprøtt og ukjent.

I De forvandlede har altså Gabriel Michael Vosgraff Moro intervjuet ti verdenskjente forfattere og spurt hver av dem om hva som er deres favoritt-tegneseriefigur. At Karl Ove Knausgård har Lucky Luke som sin favoritt, er kanskje ikke så overraskende. Heller ikke at Siri Hustvedt har Wonderwoman på topp. Men hva med Dave Eggers som Fred Flintstone eller Miranda July som Donald Duck?

Med dette som utgangspunkt har Moro skapt forfatterne om til deres favorittfigurer. Den uhøytidelige tilnærmingen får forfatterne til å åpne seg på en annen måte, og samtalene pendler mellom det mer dyptloddende om forfatterskapet og litteratur til det mer humoristiske og trivielle om forfatternes skriverutiner og hverdag. Her møter du Siri Hustvedt, Junot Díaz, Joyce Carol Oates, Dave Eggers, Miranda July, George Saunders, Etgar Keret, Karl Ove Knausgård, Jonathan Safran Foer og J.M. Coetzee i Moros helt egne vinkling.

Og, mens vi venter på De forvandlede så kan vi kanskje tipse om bøker av de aktuelle forfatterne? Her er skal jeg nok være raks med å innrømme at det bare er en av  bøkene på listen jeg har lest selv… Med andre ord: Her er det like store rom for oppdagelse for meg, som for dere. Så da kjører vi igang: 10 forvandlede boktips!

uten mennSiri Hustvedt: Sommeren uten menn
Når din mann etter 30 års ekteskap plutselig forteller deg at han ønsker en pause fordi han er blitt forelsket i en ung, fransk kollega, hva gjør du da? Mia Fredricksen får sammenbrudd og reiser hjem til sin mors varme favn. Alene i et leid hus raser hun over skjebnen. Men litt etter litt dras hun nesten motvillig inn i livet til menneskene rundt seg: moren og hennes frodige vennekrets på gamlehjemmet, nabokvinnen med to små barn og en høyrøstet, voldelig ektemann, de djevelsk utspekulerte tenåringsjentene hun underviser i lyrikk. Når sommeren uten menn nærmer seg slutten, er Mia ikke tristere, snarere klokere, for hun vet hva hun vil kjempe for og på hvilke premisser. I Sommeren uten menn er en velopplagt Siri Hustvedt i sitt ess. Dette er en utfordrende, intelligent og heftig roman om kvinner og jenter, kjærlighet og ekteskap, og den gir et varmt og skjevt blikk på den såkalte kjønnskampen.

junot DiazJunot Díaz: Oscar Waos korte, makeløse liv
Det har aldri vært enkelt å være Oscar, en ghettonerd som bor med sin dominikansk-amerikanske familie i New Jersey, er katastrofalt overvektig, blir håpløst forelsket i tide og utide og drømmer om å bli den neste Tolkien. Imens har pønkesøsteren hans, Lola, lyst til å rømme hjemmefra, og den bestemte moren deres, Beli, ser ikke ut til å ville slippe taket i noen av dem.
Med en spennvidde over mange generasjoner og kontinenter, fra Belis tragiske fortid i Den dominikanske republikk til slit og strev og drømmer i forstedenes USA – dette er den vidunderlige historien om Oscar, familien hans og deres søken etter kjærlighet og tilhørighet.

bittertJoyce Carol Oates: Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte
Fordi det er bittert, og fordi det er mitt hjerte En av de aller flotteste fra Joyce Carol Oates‘ rikholdige backlist, en sterk og viktig fortelling om vold og kjærlighet fra hjertet av Amerika. Den hvite jenta Iris Courtney og den unge, talentfulle svarte basketballspilleren Jinx Fairchild vokser opp i en liten industriby i staten New York på begynnelsen av 1950-årene – i en by der raseskillet holder innbyggerne adskilt, eller bringer dem sammen i møter fylt av frykt og begjær. Iris og Jinx møtes ved en tilfeldighet, en kveld Iris overfalles på veien hjem og Jinx kommer henne til unnsetning. I kampens hete kommer Jinx til å drepe den hvite overfallsmannen, med Iris som eneste vitne. Mordet, og skyldfølelsen som følger med det, skaper et hemmelig bånd mellom de to, men også en gjensidig tiltrekning. Denne tragiske hendelsen, og måten den former livene deres på og endrer den veien de velger å gå, er drivkraften i denne romanen, som er en av Joyce Carol Oates’ aller beste, mest gripende og stemningsfulle. Boka er en kritikerfavoritt, og er blitt kalt et mesterverk innen den realistiske samtidslitteraturen.

HologramDave Eggers: Et hologram for kongen
Dave Eggers er en av amerikansk litteraturs aller mest anerkjente unge stemmer. Et hologram for kongen er en skarp kommentar til tiden vi lever i, og en rørende historie om hvordan vi er kommet dit. I en raskt voksende saudiarabisk by, langt unna et slitent og desillusjonert USA preget av økonomiske vanskeligheter og dramatiske konjunkturnedganger, forsøker en hardt arbeidende forretningsmann å finne en siste utvei for å unngå arbeidsledighet, kunne betale sin datters utdannelse og ikke minst utrette noe stort med livet sitt. Før det ubønnhørlig er for sent.
I den triste, morsomme og drømmeaktige Et hologram for kongen tar Dave Eggers leserne med på en reise rundt om i verden for å vise en enkelt manns innbitte kamp for å holde familien samlet. Snart vokser den globale økonomiens vinder til storm styrke, og den barske kampen mot ytre krefter tiltar.
Denne stramt komponerte, rikt skildrede romanen tjener som en kraftfull oppvåkning med hensyn til tiden vi lever i. Samtidig er den en rørende historie om hvordan vi er kommet hit.

Miranda July: Den første slemme mannen
Fra den anerkjente filmskaperen, kunstneren og bestselgende forfatteren av Ingen hører til her mer enn du, kommer Den første slemme mannen – en morsom og hjertevarmt roman med overraskende dybde. Forknytte, sårbare Cheryl bor alene. Da hun blir spurt av noen på jobben om datteren deres kan bo hos henne en stund, eksploderer hennes ordnede tilværelse og livet tar en uventet vending.

desemberGeorge Saunders: Tiende desember: fortellinger
George Saunders er en av de viktigste og mest glødende forfatterne i sin generasjon, og den ubestridte novellemester. Tiende desember er hans ærligste, mest tilgjengelige og gripende samling så langt.
I den stramme åpningsfortellingen er en gutt vitne til bortføringsforsøket på nabojenta, og blir stilt overfor et opprivende valg: Skal han late som ingenting, eller skal han feie til side årevis med kvelende råd fra foreldrene og handle.
I tittelnovellen, som er en praktfull utforsking av fantasi, hukommelse og tap, går en middelaldrende kreftpasient inn i skogen for å begå selvmord. Der støter han på en ulykkelig gutt som i løpet av en skjebnesvanger morgen gir den døende mannen en siste mulighet til å huske hvem han egentlig er. Disse er bare noen av de uforglemmelige karakterene i Tiende desember som blir livaktig og kjærlig gjennomsyret av Saunders sin særpregete blanding av sprudlende prosa, dype menneskelighet og stilistiske nyskaping. George Saunders skriver glitrende og klokt om klasse, sex, kjærlighet, tap, arbeid, fortvilelse og krig, og trenger inn til kjernen i vår samtid. Med disse historiene tar han opp de store temaene, han utforsker moralens fallgruber og spør hva som gjør oss gode, hva som gjør oss menneskelige og hva i mennesket som kan forløse oss.


Etgar Keret: Så banker det plutselig på
En ny samling kloke, humoristiske og tankevekkende fortellinger fra en av Israels store fortellere. Med enkle midler setter Etgar Keret søkelyset på det hverdagslige og det viktige.

om høsten

Karl Ove Knausgård: Om høsten
«Nå, når jeg skriver dette, vet du ingenting om noe, hva som venter deg, hvilken verden du blir til i. Og jeg vet ingenting om deg. Jeg har sett et ultralydbilde, og lagt hånden på magen du ligger i, det er alt
Et barn skal bli født. Og en far setter seg ned for å skrive til det. Han vil vise barnet hva som venter, hvilken myriade av fenomener og materie, dyr og mennesker som vi kaller verden. Han skriver om solen og om grevlingen, om termosen og om pisset, om sengen og om ensomheten, mens barnet vokser i mørket. Om høsten og Om vinteren er de to første bindene i en personlig encyklopedi som forsøker å sirkle inn det karakteristiske ved tingene vi omgir oss med, og nærme seg verdens materialitet gjennom en serie korte beskrivelser. Noen forsøk handler om lysende øyeblikk hvor noe tilsynelatende ubetydelig får glans fra livet som står og betrakter det, mens andre er melankolske, fulle av sorg over det som går tapt. Men felles for dem alle, er at den verden som stiger frem gjennom dem, er en fantastisk verden. «Dette fantastiske, som du snart skal møte og få se, er så lett å miste av syne, og det finnes nesten like mange måter å gjøre det på som det finnes mennesker. Det er derfor jeg skriver denne boken til deg. Jeg vil vise deg verden, slik den er, rett rundt oss, hele tiden. Bare ved å gjøre det kan jeg selv få øye på den.»

J.M. Coetzee: VanærevanæreDette er den eneste av bøkene vi presenterer i dag, jeg faktisk har lest. Men, så er også det virkelig en av bøkene som har gjort inntrykk på meg. Et sterk, dramatisk, vond og kraftfull roman fra Sør-Afrikas J.M. Coetzee.
David Lurie må forlate sin professorstilling, og drar ut på landet. Her opplever han Sør-Afrikas tilstand etter apartheid med nye relasjoner mellom hvite og svarte, og nedyssede, men ikke utraderte konflikter. Vi møter David Lurie, som foreleser på universitetet, er omkring 50 år, med to skilsmisser bak seg – og hans eneste datter lever alene på et skrint gårdsbruk et godt stykke fra storbyen. David Lurie legger seg etter alle studinene, faller derfor i unåde og returnerer hjem til sin datter. Volden er en del av det Sør-Afrikanske samfunnet, også etter apartheid, og volden kommer til Lucys gård ved tre bøller som skjender henne grovt. Hun blir gravid og barnet blir det som skal gi David en ny dimensjon i sitt mislykkede liv. Boken er svært medrivende, – en positiv, fargerik og meget velskrevet roman som ga Coetzee sin andre Booker-pris.

ekstremt

Jonathan Safran Foer: Ekstremt høyt & utrolig nært
På telefonsvareren hjemme hos den meget unge Oskar i New York fins det fem meldinger, alle fra morgenen 11. september 2001 . Alle er fra hans avdøde far.
Romanen er fortellingen om det som skjer i familien etter at tvillingtårnene falt. Men den går også tilbake i tid, til foreldrenes historie og til besteforeldrenes.
Ekstremt høyt og utrolig nært er en varm og rørende, naivistisk og filosofisk fortelling om tap, sorg og død.

Så, da kan du jo velge nå da: Vil du begynne med De forvandlede for så etterpå å dykke ned i de spennende forfatterskapene? Eller begynner du med disse forfatterne, og så tar du De forvandlede etterpå. Gode leseoppleveser har du i hvert fall foran deg.

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s