Nobel, Bergljot og Eberhardt – 3 litterære tips

På denne dag har Bergljot navnedag, Alfred Nobel og Isabel Eberhardt fødselsdag – et godt utgangspunkt for tre nye lesetips fra http://www.leselysten.com.  Høsten har foretatt ett skifte og har latt regn og skyer erstatte det kalde vakre og klare været for noen dager tilbake. Men, ingen grunn til å fortvile. Alt vær er lesevær! Og, etter en vanlig tur på Wikipedia for å søke på dagen i dag, 21. oktober, var veien kort til tre litterære tips for dagen.

bergljotDet ingen har fortalt deg
Bergljot har navnedag i dag og det gir oss muligheten til å trekke fram Bergljot Nordal og hennes roman Det ingen har fortalt deg. Dette er historien: Karoline er forfatter som bor med mann og barn et lite sted i Norge. Under en skrivehelg i Oslo dumper hun borti venninnen Pia som hun ikke har sett på mange år. Pia overtaler Karoline til å besøke henne i København, der Pia er en del av et miljø av barnløse, frie kunstnere og designere. For Karoline blir København-turen en hårfin balanse mellom fortid og nåtid, trygghet og utbrudd, flukt og hjemlengsel, og det virker stadig mer umulig for henne å dra hjem til familien.
Bergljot K. Nordal kommer fra Ål i Hallingdal. Hun debuterte i 2009 med romanen Magda og fulgte opp med Ruts bok i 2012. Det ingen har fortalt deg er hennes tredje roman.

Nobels testamenteNobel
Alfred Nobel ble født på denne dagen i 1833. En svenske som til de grader har satt sine spor i historien. Og ikke overraskende, har det også gitt inspirasjon til flere bøker – ikke bare sakprosa.
Lisa Marklund, en av Sveriges store krimforfattere, har gitt en av sine romaner navnet Nobels testamente. Dette er historien: En morder i aftenkjole tar seg ubemerket inn på Nobelfesten i Stockholms Stadshus. På dansegulvet i Gyllene Salen skyter hun Nobelkomiteens leder Caroline von Behring rett i hjertet. Annika Bengtzon dras ufrivillig inn i dramaet – ikke som journalist, men som vitne. Livet hennes blir kaotisk – ektemannen Thomas blir ansatt i Justisdepartementet, familien flytter, vennene svikter og jobben trues. Gjennom sin nye nabo, forskeren Ebba Romanova, får hun adgang til en for henne fremmed verden; vitenskap og legemiddelindustri. Plutselig befinner Annika seg midt i en voldsom historie med terror og død som utspiller seg gjennom århundrer. Hvor enn Annika leter, finner hun sporene etter samme mann; Alfred Nobel – den ensomme og ulykkelige industrimagnaten som etterlot seg en arv – og som nå hylles av hele verden. Til slutt innser Annika hvor hun kan løse gåten: i Nobels testamente. Nobels testamente er den sjette, frittstående romanen om Annika Bengtzon.

EberhardtNomade var jeg
21. oktober 1904 døde den franskspråklige forfatteren og journalisten Isabelle Eberhardt i en styrtflom i Algerie. Hun ble født i Genève av russiske foreldre og ble en legende før hun 27 år gammel omkom i den algeriske ørkenen. I dag er hun kjent både for sitt dramatiske liv og som en original og modig forfatter. Eberhardt var en av verdens første kvinnelige krigsreportere og feires i Algerie som nasjonalsymbol. Som tjueåring brøt Isabelle Eberhardt opp fra Europa og reiste til Nord-Afrika. Hun konverterte til islam, og forkledd som mann fikk hun innpass i lukkede miljøer. Den 21. oktober 1904 ble huset Eberhardt oppholdt seg i knust av en styrtflom. Sammen med liket ble det funnet dagbøker, reiseskildringer, skisser og noveller – alt dekket av gjørme. I denne boka er for første gang et bredt utvalg av Eberhardts tekster oversatt til norsk. Boka inneholder også en biografi om en bemerkelsesverdig kvinne, skrevet av Sigrid Briseid. Briseid har hovedfag i idéhistorie og arbeider som lektor på Lillestrøm videregående skole.

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s