3 boktips for 20. oktober

villdyret20. oktober har sine hendelser – på smått og stort – opp gjennom årene. Og flere av dem danner fine utgangspunkt for gode lesetips.

Når villdyret våkner
Ifølge wikipedia ble grensen mellom Alaska og Canada fastsatt 20. oktober 1903. Og hva er vel mer «alaskask» enn Jack Londons historie Når villdyret våkner. Denne utgaven vi fant hos ark.no ble gitt ut i 2012 og er en ny oversettelse.
Blandingshunden Buck vokser opp blant mennesker som elsker ham. Så blir han stjålet og tatt med til Alaska der et hardt liv som sledehund venter. Men Buck tilpasser seg. Det tøffe livet vekker instinktene i ham, og villmarken blir hans nye hjem. Da Bucks siste eier blir funnet drept i skogen, vender han ut i naturen og blander seg med ulvene. Indianerne oppdager at noen av ulvene har en ny, brun farge. Dette vekker frykten i dem. Når villdyret våkner er en litterær klassiker som beskriver de ekstreme forholdene under gullrushet i Klondyke mot slutten av 1800-tallet. Oversatt av Brit Jahr.

0Atter en konge
i 1955 ble den siste delen av Ringenes herre-trilogien gitt ut på denne dagen, 20. oktober. Det er vel få bøker som trenger mindre presentasjon egentlig, men den hører nå likevel med til denne dagen. Atter en konge er den storslagne finalen på Tolkiens mesterverk og en avslutning som setter et flott (eller flere) punktum for Sam og Frodos lange reise og kampen mot Sauron og Midgards onde krefter.

Ringenes herre har vært og forblir min store favorittbok, og er ikke vanskelig å anbefale. Trilogien har kommet i nærmest uendelige utgaver, både samlet som trilogi og som enkeltstående bøker. Løp og les!

ORdbokNostalgisk ordbok
I 1967 ble Petter Schjerven født. Han ble nok kjent for de fleste av oss med tv-serien Typisk norsk som også ble til bok etter hvert. Denne gangen trekker vi imidlertid frem Nostalgisk ordbok – som er en morsom og underholdene bok hvor – naturlig nok – nostalgien står i sentrum.
Slik presenteres boken for salg: Myggjager, bolebukse og diskenspringer er ord som på et tidspunkt har hatt et lykkelig liv i norsk dagligtale, men de har i likhet med mange andre ord og utrykk dessverre gått i glemmeboken. I Nostalgisk ordbok har forfatteren gjort et ærlig og høyst subjektivt utvalg av ord og utrykk som det rett og slett er for ille å miste ut av språket. Her finner du nesten tusenvis av ord sortert i den skjønneste alfabetiske orden, og rikt illustrert. Noen av ordene er dessverre så vågale og vulgære at de måtte pakkes inn i en egen midtseksjon med 18-års aldersgrense. Få hjelp av en voksen når du spretter opp tabuseksjonen!

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s