Stikkord

, , , ,

hellig_kuDavid  Duchovnys Hellig ku er en fantastisk, sprudlende og ikke minst alvorlig reise. Underholdning med et skarpt blikk på vårt eget samfunn. Men la det være sagt med en gang: Det er nok en fordel med sans for det absurde når du leser denne.
Jeg har lest en del bøker i mitt liv. Langt flere enn de som har lest minst. Langt mindre enn de som har lest mest. Jeg finner glede i både store og små utgivelser og elsker å bli overrasket. Men, er også forberedt på å bli skuffet. Uansett så viser det seg, med ujevne mellomrom, at det kommer bøker og forfattere som ikke bare forteller en historie som er annerledes, men som også forteller den på en ny måte. Hellig ku av David Duchovny, som er en av årets utgivelser fra Tigerforlaget, er en slik bok der mye gjøres helt annerledes. På alle måter. Og ikke bare det. Det er også annerledes morsomt, underholdende på en annen måte og med en solid dose innsikt, kunnskap og forståelse for langt mer enn det morsomt.
Dette er historien: Elsie er en temmelig fornøyd ku som bor på en temmelig grei bondegård. Helt til hun en natt sniker seg ut av innhegningen og trasker ned til våningshuset. Gjennom vinduet oppdager hun at bonden ser på en dokumentarfilm om et slakteri. Livet til Elsie blir øyeblikkelig snudd på hodet.
Løsningen blir å rømme. Hun får med seg den gretne grisen Shalom, som nettopp har konvertert til jøde, og Kalle, en beleven kalkun som ikke kan fly, men kan styre mobiltelefonen til gjengen med nebbet. Med stjålne pass og dårlige forkledninger legger de i vei på et fantastisk eventyr, blant annet for å mekle fred i Midtøsten.

Og dette er like sprudlende og fantastisk som forlagets baksidetekst tilsier. Alt oppleves gjennom Elsies øyne og tanker. Med et blikk på ku-livet og menneskenes gjøremål og verdier som flere ganger for meg til å se en ekstra gang på meg selv. Elsie blir en betrakter til det som skjer, ikke bare med de andre dyrene, men til menneskene. Gjennom hennes øyne, og ikke minst forståelse av det hun ser, snus verden på hodet. Det normale, det vi tar for gitt, kan bli helt teit. Samtidig som Duchovny forteller en historie som setter menneskeheten i perspektiv, forblir det hele veien en underholdende bok, der mer eller mindre absurde situasjoner får oss til å rødme, mens andre hendelser skaper høylytt latter.
Duchovny-DavidMine to personlige favoritter i boken er nok grisen Shalom – som har konvertert til jøde, og den gamle kamelen Joe, som trekløveret vårt møter i midtøsten. Gjennom disse to henter Duchovny frem det mest absurde og det som endevender mine perspektiver aller mest. Men tro da ikke at Elsie selv, og Kalle kalkun ikke har sine solide bidrag her heller.
Om det skulle være noe å utsette på boken, er det kanskje når Elsie refererer til sine råd og samtaler med sin redaktør. De fungerer på mange vis godt og er absolutt med på å trekke opp perspektivene forfatteren vil ha oss til å se. Men, personlig synes jeg de virker mer som urytmiske brudd i selve historiefortellingen.

Jeg synes oversetterne Ørjan N. Karlsson og Thomas Ingebrigtsen Lem. Dette kan ikke ha vært en bare enkel jobb å få over til norsk. De har tatt seg friheter, og er ikke redde for det. Det fungerer tidvis meget godt. Og de to herrene sørger for å gi Elsie, Kalle og Shalom et godt liv på norsk.

David Duchovny er og blir synonymt med X-files og Californication for de aller fleste av oss. Med sin debutroman Holy Cow viser han at talentene er flere og solide. Hellig ku er en herlig sprudlende farse, der vi tvinges til å se på oss selv med litt andre øyne.

Blogglistenhits

Reklamer