6 lydbøker for høsten – og en bok til

For mange er høstferien rett rundt hjørnet. Hva er vel bedre enn å lene seg tilbake og nyte et godt knippe bøker for ørene. Vi har søkt gjennom Lydbokforlagets høstsalg og kommet med følgende 6 tips. + et til.

9788242141095_3Krim og spenning for de unge
Bergen-mysteriet er den tiende boka i Bjørn Sortlands spenningsserien om Kunstdetektivene. Denne gangen bestemmer David og familien seg plutselig for å dra til Bergen, slik at superskurken Stig Svartvik ikke har mulighet til å vite hvor de er. Når de kommer til Bergen er det masse gøy som skjer. Og noen små rare ting som bare David legger merke til. Det er bare det at det som er smått og rart, fort kan bli stort og farlig.
Kunstdetektivene er midt i blinken for unge krimelskere. Dette er spenning, eventyr, reiseskildring og faktabok på én gang. I alle bøkene følger vi familien Bergvik på ferie til byer i ulike verdensdeler – fra Italia og Egypt til Kambodsja, USA og Australia. Det er ikke lite de får oppleve, og noen ganger blir det mye skumlere enn de hadde tenkt seg.
Lydbøkene om de unge detektivene er levende innlest av Aksel Hennie.
Bjørn Sortland ble tildelt Arks Barnebokpris 2009 for Bergen-mysteriet.

Klassikeren: De elendige av Victor Hugo9788242119407_2
Les Misérable, De elendige, er en verdensberømt klassiker! Her er NRK Radioteatrets versjon. Vi er i Frankrike etter Napoleonskrigene. Det er svart sosial nød. Jean Valjean blir dømt til fem års straffearbeid for å ha stjålet brød til søsterens sultende barn. Etter fire fluktforsøk er straffen øket til 19 år. Omsider slipper han ut, tar et annet navn og blir en rik og respektert samfunnsborger. Men én kjenner hans identitet, politimannen Javert, som er viss på at et menneske aldri kan forandre seg.
De elendige har vært filmatisert utallige ganger og har gitt stoff til en av historiens mest populære musikaler. Radioteatrets dramatisering ble meget godt mottatt da den ble sendt første gang i 1971.

9788242156044_0For lattermusklene: Ny grunnlov av Are Kalvø
Den norske grunnlova blei laga for nesten to hundre år sidan av ein gjeng ureinslige menn på seminar på Eidsvoll. Are Kalvø meinte han måtte kunne gjere ein betre jobb, og reiste ut i landet for å lage ei ny grunnlov, som bygger på det folk i dag meiner.
Resultatet blei ei ny og sjølvsagt mykje betre grunnlov, men òg ein tv-serie som dokumenterer arbeidet, som blei vist på NRK med tittelen Riksforsamlinga. Boka inneheld den nye grunnlova, historia om korleis grunnlova blei til, men òg mange ulike slags forsøk – nokre av dei direkte tøvete – på å finne ut kva folk i dag eigentlig meiner om til dømes likskap, demokrati, monarki, religion og ytringsfridom.
Det er forfatteren selv som leser.

9788242157966_0Krim for de voksne: Djevelanger av Frode Granhus
Kanskje har du allerede lest Frode Granhus sin siste Lofotkrim – Kistemakeren? Uansett kan du kose deg med den forrige boken om etterforsker Rino Carlsen, nemlig Djevelanger.
Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig god intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen. Nominert til Bokhandlerprisen 2014! Selv anmeldte jeg denne boken for nettstedet brabok.no i sin tid – til terningast 6!!
Det er sommer i Bodø. Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad og fornøyd av gårde for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen. Regnet lar vente på seg, og varmen er i ferd med å tørke ut i tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under vannoverflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen.
På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger. Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken – sammen med Guro.
Det er Nils Johnson som leser.

Gøy for de minste: Brune av Håkon Øvreås9788242158437
Dette er vinneren av Nordisk Råds pris for barne- og ungdomslitteratur 2014. Om dagen er Rune Rune, men om natten er Rune Brune – superhelten som ikke er redd for noen ting. Med pensel og brunmaling lister Brune seg ut. Og det er vel ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene?
«Brune» er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til.
Det er Kim Haugen som leser.

For jentene: Kampen mot superbitchene av Audhild Solberg9788242159335_0
Kampen mot superbitchene er en morsom lydbok om Anne Bea som tar hevn over bitchene i klassen. Dette er vinneren av ARKs barnebokpris 2014!
Anne Bea er tolv og et halvt, en racer i matte og humor, og den nestnest nederst i bånnligaen i sjuende klasse. Uten bestevennen Nils hadde livet vært totalt krise. For ikke bare tryner Anne Bea inn i pulter og får stygge blikk i gangene og er lysår unna sjans på Magnus – to uker før høstens store happening havner hun midt i skuddlinja til klassens superbitcher!
Kampen mot superbitchene er en spennende og hylende morsom bok om bertejenter, toppligagutter, bollesveisnørder, pingler, losere og freaker. Å være annerledes er ingen spøk. Men har man en bestevenn, en kul tante og et skjult talent, kan man klare seg rimelig bra likevel.
Det er Hedda Sandvig som leser.

9788293442004_product_full… og litt krim for både øre og øyne
Til sist tar vi med et tips om en krim, som er nyutgitt denne høsten. Barnevakten av Jan-Sverre Syvertsen går for tiden som radioteater på NRK. I den forbindelse er boken som stykket er basert på gitt ut på nytt. Det er Quintano Forlag* som med dette har begått sin første utgivelse.
Slik lyder forlagets beskrivelse av boken: Pål Berger vet hvor grensen mellom rett og galt går. Han ikke bare vet det, han har bygget livet sitt på en helt spesiell evne til å navigere i gråsonene. Han var stjerneadvokat, hadde nettverk, makt og penger og et tilsynelatende bekymringsløst liv i en villa ved sjøen på Bygdøy. En dag får han nok og sier opp jobben for å bli dommer i Oslo tingrett. Etter bare noen uker havner en av de meste omtalte overgrepssaker i Norge på Bergers bord. En næringslivstopp ved navn Herman Flink står tiltalt for seksuelle overgrep mot mindreårige gjennom flere tiår. Det er bare en hake: Pål Berger er selv et av Flinks ofre og når hovedvitnet trekker seg står Pål Berger i fare for å måtte frikjenne den tiltalte, selv om han så alt for godt vet at han er skyldig.

*Til orientering utfører Leselysten.com oppdrag for Quintanto Forlag.

Blogglistenhits

2 kommentarer om “6 lydbøker for høsten – og en bok til”

  1. Her var det en del å velge i. Oversiktlige omtaler. Tror jeg vil se nærmere på Granhus jeg, ikke lest noe av han enda.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s