Night School – Pangstart for ny ungdomsserie!

Lenge før boken slutter, vet jeg at jeg kommer til å savne fortsettelsen og at ventetiden på neste bok vil bli lang.

Night School Bak murene forside hoBak murene, første bok i spenningsserien Night School, er en treffsikker, gjennomarbeidet, spennende og engasjerende ungdomsroman. Lenge før boken slutter, vet jeg at jeg kommer til å savne fortsettelsen og at ventetiden på neste bok vil bli lang.

Slik begynner det: Allie synes livet er vanskelig. Hun er en jente som hater skolen, broren hennes er forsvunnet og hun har nettopp blitt arrestert – igjen. Når så foreldrene velger å sende henne til kostskolen Cimmeria, skal mye forandre seg – på godt og vondt. På Cimmeria føler Allie seg for første gang lykkelig, men snart skjønner hun at klassekameratene skjuler noe – en hemmelighet som setter dem alle i livsfare.

Dette er altså utgangspunktet for C.J. Daughertys første bok i serien Night School, som nå er ute på Vigmostad & Bjørke. Bak murene er tittelen på første bok, og akkurat det er kanskje det svakeste med hele utgivelsen. Boken hadde stått seg vel så bra, ja kanskje bedre, om forlaget hadde valgt å gjøre som på originalutgivelsen på engelsk og bare kalle den for Night School. Dette er imidlertid for en bagatell å regne. For det er så mange ting som trekker opp og i positiv retning med denne boken.

For det første: C.J. Daugherty har skapt et sammensatt univers der karakterene har både dybde og spenning. Et univers vi trer tydelig og helhjertet inn i, og som balanserer mellom våre faktiske overbevisninger og våre mer drømmende sider. Her er mystikken og stemningen vi kan kjenne så godt igjen fra andre historier som foregår på engelske kostskoler. Der uniformen skal på hver dag, hvor maten inntas i den store matsalen, der biblioteket er et sted for både spennende bøker og skjulte møter. Der skogen rundt skolen har steder for både romantikk, ungdommelig gryende begjær og voldelige hendelser.

Persongalleriet er både fargerikt og sprudlende, samtidig som det er bygget opp, person for person, og med stor nøyaktighet for å fylle ut alle de ulike elementene et slikt sted og en slik historie trenger. Her er den mystiske bråkmakeren, sladrekjerringa, «bitchen», kjekkasen, den annerledes rektoren. Men det er også venner her, allierte og fiender, og noen overraskelser. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene og alle karakterer i universet trer frem og fyller sine funksjoner. Daugherty balanserer dem også fint gjennom historien og spiller dem ut og mot hverandre, med en imponerende timing.

For det andre: Allie er en jente i opprør, på villstrå, og uten trygge holdepunkter i livet når historien starter. Hun sliter med angstanfall og foreldre hun ikke føler bryr seg. Det foregår mye i hennes eget liv og eget hodet. I tillegg begynner en stor hemmelighet å stramme grepet rundt henne. Hun forstår hun er en del av noe større. Det river i henne og gjør henne sårbar.

Kanskje er det få ting som er så vanskelig å skrive frem troverdig som ungdommer – og særlig om de da er i opprør og oppløsning. C.J. Daugherty har et imponerende grep om dette. Språket hun bruker er en aktiv medspiller til historien. Det klinger som troverdige tankerekker og dialoger. Jeg føler aldri at det er en voksen forfatter som har laget en dialog som skal virke ungdommelig og frisk. Den er ungdommelig og frisk. Deres reaksjoner og handlinger får også en troverdig klangbunn og er med på å bygge historie, stemning og univers. Nesten alltid når jeg leser en bok for ungdom blir jeg på et tidspunkt opptatt av at dialogen oppleves som om det er en voksen som skriver den. På dette punktet faller troverdighet og innlevelse nedover, og jeg står igjen med et evig håp om at historien er sterk nok til å holde på min interesse. Daugherty unngår dette hele veien.

C.J. DaughertyFor det tredje: Stemningen er evig tilstedeværende. Fra første øyeblikk settes en tone av spenning og tempo. Vi trer inn i en sjel med mye å bære på og følelsen av sjelelig ubehag og møtende utfordringer slipper aldri taket. Sakte men sikkert nøstes elementer i historien frem. Det sørger for en god framdrift, som holder seg helt til siste slutt. Den store historien, om hemmelighetene, de truende kreftene utenfor skolen (og innenfor) og Allies egentlige rolle i det hele, har drive og trøkk hele veien.
Samtidig lar Daugherty Allie være en helt vanlig jente også. Med følelser og redsler, med altfor mange tanker og gryende følelser. Kjærlighetshistoriene i dette ungdomsmiljøet er selvfølgelig på plass – det blir også dramatisk. Ikke minst for Allie, som opplever både kjærlighet og et gryende begjær i en ung kropp. Også dette har forfatteren stålkontroll på.

Og: Når boken avsluttes, er det to tanker som blir stående igjen hos meg. For det første: Fy søren, dette var en god bok. For det andre: Hvorfor må jeg vente så lenge på fortsettelsen.

Night School – Bak murene er et solid anslag for en serie som burde fenge vidt og bredt blant lesende ungdommer. Og trolig vil den kunne fenge mange voksen også. Det er bare å glede seg til fortsettelsen – heldigvis kommer det fire bøker til.

Gled deg!

Blogglistenhits

3 kommentarer om “Night School – Pangstart for ny ungdomsserie!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: