Stikkord

, ,

16. september er intet mindre enn Mexicos nasjonaldag. Hva er vel da bedre enn å hente frem tre litterære tips som bærer med seg navnet Mexico!

mexico 2Ond natur, eller Med Elvis i Mexico av Javier Marías
Ond natur er en liten roman fra 1996 med et tilsynelatende populærlitterært innhold. Alt er Elvis’ skyld …
Sør for grensen i Mexico for å filme, med hele sitt følge har han, forfengelig som han er, insistert på at produsentene skaffer ham en ordentlig oversetter. Oversetteren må kunne kastiljansk, slik at de få replikkene hans kommer ut riktig. Men verken oversetteren Ruibérriz eller noen av de andre aner rekkevidden av denne jobben. En kveld fornærmer en full amerikaner en lokal kjekkas, og da kjekkasen vil vite hva som ble sagt, er det at Elvis selv slenger ut en enda mer uoversettelig replikk. På et øyeblikk er barkvelden snudd til en situasjon der oversetteren befinner seg i livsfare.
Til forskjell fra Marias’ nyere romaner er denne liten av omfang. Men tematisk – også her handler det om språk, identitet, anerkjennelse – er nok denne lille teksten i slekt med de senere romanene, bl. a. med trebindsverket Tu rostro mañana (2002-2007), med engelsk tittel Your Face Tomorrow (2004-2009). Dette verket er blitt sammenlignet med et av Europas sentrale romanverk, Marcel Prousts På sporet av den tapte tid.

0Mexico City-mysteriet av Bjørn Sortland
David og familien har fått låne en leilighet i Mexico City. David nekter onkel William å bli med på reisen, så stemningen er ganske dårlig. Og verre blir det når David oppdager at en kunstinteressert leder av en dommedagssekt er ubehagelig interessert i Bergvik- familien. Mexico City-mysteriet er bok nr 13 i Kunstdetektivene-serien. Og Trond Bredesen er illustratør.

Bjørn Sortland er født i 1968 i Sunnhordland. Han er utdannet sosionom og har studert ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Siden 1998 har han arbeidet som forfatter på heltid. Etter debutboken «Det er ikkje natta» fra 1992 har forfatteren skrevet en lang rekke barne- og ungdomsbøker, han er oversatt til nærmere 20 språk og har mottatt mange norske og internasjonale litteraturpriser. Karakteristisk for Sortlands bøker er både den lette, humoristiske stilen og at han tar barns og unges univers og problemer på alvor.

mexico 3Brødrene Zapata: en ørkenopera fra Mexico av Torgeir Rebolledo Pedersen
Kattebrødrene Støvlesvart (kronisk utekatt) og Hvitebart (kronisk innekatt) mister en dag matmoren sin og må ut i verden for å klare seg selv. Foran dem ligger en strabasiøs reise gjennom sorg, kjærlighet, vennskap, korrupsjon og musikk.
Brødrene Zapata er bildebok helt uten sidestykke. En revolusjonær dannelsesreise gjennom et farlig, men samtidig forlokkende meksikansk ørkenlandskap.
Torgeir Rebolledo Pedersen (f. 1949) er utdannet arkitekt og debuterte med Tidr i 1983. Han har siden utgitt en rekke diktsamlinger. For samlingen Blåveisfra mottok han Oktoberprisen og Den norske Lyrikklubbens pris. Rebolledo Pedersen har opptrådt med Stuntpoetene og jazzgruppen Søyr, og han har skrevet litterære kabareter og korverk og dramatikk for scene, radio og dukketeater.

Blogglistenhits

Reklamer