Stikkord

, , , , ,

Dagen etter valget og de politiske fargene er malt ut over landet til nye landskap. Som vår markering av valget vi har vært gjennom, her er tre bøker i rødt, blått og grønt.

Blå

Det blå mellom himmel og hav
Susan Abulhawa er tilbake med en ny roman etter den internasjonale suksessen Morgen i Jenin.
I en flyktningeleir på Gazastripen sitter Khaled, en ung palestinsk gutt, og forteller om slekten sin. Han er lenket til rullestolen, og er omgitt av fire generasjoner kvinner: Oldemoren, som kunne snakke med jinnen og bestemor Nazmyieh, som var den vakreste og mest rampete jenta i Beit Daras. Khaleds mor, Alwan, som elsker i det stille og det uendelige og broderer vakre arbeider der hun syr stjerner og månen på plass. Og lillesøster Rhet Shel, som er selve løftet de alle har gitt hverandre, hun som holder solen oppe. Det blå mellom himmel og hav beskrives som en sterk fortelling hvor internasjonal storpolitikk og familiehistorie er to sider av samme sak. Den handler om familie og røtter og om hvordan vi definerer oss selv.

Rød

Rød sone
1980-årene: Britiske piloter på hysj-hysj-oppdrag under radaren i Nord-Norge.
2010: En av dem blir funnet død på et hotellrom i Tromsø. Den tidligere jagerflypiloten Peter Barrow dør uventet mens han oppholder seg i Tromsø. Journalist Alexander Winther i avisa Nordlys nøster i saken, og finner ut at flere av Barrows tidligere skvadronkolleger også er døde. Er det en sammenheng?
Da en kollega i NRK blir forsøkt myrdet, skjønner Alexander at noen vil gjøre alt for å holde fortiden hemmelig. Mot et bakteppe av kald krig og atomtrussel i 1980-årene, vever Asbjørn Jaklin inn virkelige historiske hendelser i Rød sone. 11. mars 1982 styrtet en Twin Otter, med 15 passasjerer, i havet på vei til Mehamn. Året etter holdt den kalde krigen på å bli varm ved en misforståelse. Hva foregikk egentlig? Rød sone ble nominert til Rivertonprisen 2015.

grønn

Det grønne huset
Det grønne huset er den andre romanen til nobelprisvinner Mario Vargas Llosa. Det grønne huset er en bordell i ørkenbyen Piura. Handlingen foregår der, men også i jungelen, ved Amazonas.
Don Anselmo kommer som en fremmed til Piura, en militærby, og bygger opp bordellvirksomheten. Lituma er sersjant, en flittig bruker av bordellen. Han må eskortere noen spanske nonner langs elven for å rekruttere indianerjenter til katolisismen. Lituma forelsker seg i indianerkvinnen Bonifacia og tar henne med seg tilbake til byen. Der faller han snart tilbake til gamle synder, og Bonifacia blir den nye attraksjonen på bordellen. Han lever på hennes inntekter. Men så vil man stenge huset, og helvete bryter løs.
Det hele beskrives som en komplisert og fargerik roman der den levende jungelen spiller hovedrollen: truende, moskitofylt og skremmende.
Bøkene er valgt ut gjennom raske søk på fargene på ark.no.

Blogglistenhits

Reklamer