3 litterære godbiter

Bokhøsten byr på så mangt. Nye bekjentskaper, gode gjensyn og kanskje en og annen solid overraskelse. Her er 3 tips til noe som er verdt å få med seg denne høsten.

hellig_kuHellig Ku
Hellig Ku er en av de bøkene jeg er mest spent på denne høsten. Boken er allerede ute og undertegnede gleder seg til å få begynt på denne boken, som er skrevet av ingen ringere enn David Duchovny. Duchovny ble ”allemannseie” gjennom X-files på 1990-tallet. Senere har han gjort suksess også i Californication som karakteren Hank Moody. Men, fyren kan ikke bare spille, han kan også etter sigende skrive. Denne høsten kommer hans roman Hellig Ku ut på norsk, mellom Tigerforlagets permer.
Slik beskrives historien fra forlaget: Elsie Bovary er en temmelig fornøyd ku som bor på en temmelig grei bondegård. Helt til hun en natt sniker seg ut av innhegningen og trasker ned til våningshuset. Gjennom vinduet oppdager hun at bonden ser på en dokumentarfilm om et slakteri. Livet til Elsie blir øyeblikkelig snudd på hodet.
Løsningen blir å rømme. Hun får med seg den gretne grisen Shalom, som nettopp har konvertert til jøde, og Kalle, en beleven kalkun som ikke kan fly, men kan styre mobiltelefonen til gjengen med nebbet. Med stjålne pass og dårlige forkledninger legger de i vei på et fantastisk eventyr, blant annet for å mekle fred i Midtøsten.

Hellig Ku beskrives som en satirisk bok og en solid feelgoodroman.

9788203359408Vingebelastning
Få norske bøker, har gjort så stort inntrykk på meg som bøkene til Helga Flatland. Et åpenbart talent som også har evnet å forvalte skrivekunnskapene til å kunne skape gode historier, som griper tak og gjør noe med deg. De tre bøkene Bli om du vil, reis om du må, Alle vil hjem, ingen vil tilbake og Det finnes ingen helhet, står for meg fortsatt som et usedvanlig gjennomarbeidet stykke skrivekunst.
Denne høsten er Flatland ute med ny roman – Vingebelastning. Andreas på 30 år er tilsynelatende en representant for de unge og vellykkede i Oslo anno 2014. Han tilhører en generasjon som er blitt fortalt at de kan bli akkurat hva de vil, velge hva de vil, og gjøre hva de vil. Andreas har også fått alt han forestilte seg at han skulle få – han har egen leilighet, jobber i et anerkjent kommunikasjonsbyrå og er samboer med Hanna som jobber i NRK. Noe er likevel feil, han er ikke så lykkelig som han burde vært.
Når Andreas blir utsatt for en ulykke og mer eller mindre tilfeldig fanges opp av det psykiatriske helsevesenet, får han raskt en lettere psykisk diagnose. Han blir sykemeldt og han omfavner den nye livsstilen som en mulighet. Samtidig blir alle hans mellommenneskelige relasjoner satt på prøve idet han går inn for å finne «svarene».
I følge forlaget Aschehoug handler Helga Flatlands nye roman om dessertgenerasjonen – generasjon meg – og tar samtiden på kornet med sine lykkeforventninger og krav om selvrealisering. Og det er fortelleren Andreas som i sin sjelenød er generasjonens stemme.
Undertegnede er spent, men føler seg svært trygg på at Flatland igjen har begått et solid stykke arbeid.

9788205478022Ruffen og tiden som gikk i stykker
Ruffen vender tilbake!! Åtte år etter forrige bok, er Ruffen endelig tilbake i et helt nytt eventyr. Og sannelig er det ikke som om jeg gleder meg. For er det en karakter som har vært med meg hele veien fra barndommen og frem til voksen alder, så er det Ruffen. Denne stakkars sjøormen som ikke kunne svømme, som reddet den flyvende hollender, som dro til sin tante i Loch Ness, som fant drageslottet og Hamayoko.

I Ruffen og tiden som gikk i stykker er det noen skumle hvalrosser som har brutt seg inn i et hemmelig rom under slottet hvor Ruffen bor. Der har de stjålet noe som, uten at de vet det, forandrer på absolutt alt. Over natta slutter tiden å eksistere, og plutselig er fortid, nåtid og fremtid viklet inn i hverandre i et eneste stort nøste. Det blir Ruffen som må løse opp i floken. Underveis får han hjelp av gode venner, både nye og gamle.

I denne syvende boka om Ruffen, som er større, villere og frodigere enn noensinne, viser Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen oss at selv de minste hendelser kan avstedkomme de største konsekvenser.

Da har jeg enda mer å glede meg til denne høsten!

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s