Stikkord

, ,

Det kommer mye fin lyrikk som ikke alltid får de største oppslagene. Jeg slår et slag for norsk lyrikk i dag – både ny og gammel.

9788203359521Klassikerne
Aschehoug lanserer nå Klassikerbibliotek – Lyrikk. Utvalget er basert på tidligere utgivelser, men har fått ny innpakning. André Bjerke, Halldis Moren Vesaas, Hans Børli og Inger Hagerup er noen av de mest folkekjære lyrikerne våre og nå er samlinger av deres arbeid altså ute – innbundet i friske farger og morsomt design. Her kommer altså en solid del av den norske lyrikk-skatten frem i lyset. Forlaget har gitt bøkene et flott design, der bøkene både skiller seg fra hverandre og henger sammen i en fin helhet.

Du-er-menneske-naaDebutanten
Eirin Gundersen, kommer opprinnelig fra drammen. Som 25-åring debuterer hun nå med Du er menneske nå på Gyldendal. Eirin har bakgrunn fra forfatterstudiet i Bø i Telemark og ved Universitetet i Tromsø. Du er menneske nå beskrives av forlaget som en diktsamling om tapet av en far, om sorgen og stillheten og oppløsningen som følger etter dødsfallet. Her handler det om å forsøke å finne meninger og sammenheng. Og ikke minst om å komme seg ut av ensomheten. Ifølge forlaget jakter diktene jakter på en slags rød tråd – fra urtid til nåtid til fremtid. På en vei ut av sorgen, så man klarere kan se verden. Og se seg selv i verden.

9788241911828Den erfarne
Kjell Ivar Sandvik har flere utgivelser på samvittigheten. Nå i september kommer han ut med Ingen av oss er borte på Vigmostad & Bjørke. Lyrikksamling beskrives som å spenne fra det vitale, pasjonerte, drømmeaktige og høytflyvende til det helt konkrete, sårbare og nakne. Det er sørgelig og brennende og dypt eksistensielt.
Personlig har jeg hatt gleden av å følge ham og litt av hans dikting via Facebook det året. Sandvik presenterer stemningsfull lyrikk som lever, forteller og spør.
Kjell Ivar Sandvik dobbeltdebuterte i 2004 med diktsamlingen Alternativt forlate hverandre og gjendiktningen Bob Dylan. En vei til din dør. Han har siden utgitt diktsamlingen Dype fall, snublende forstand (2014). Dette er hans fjerde bok.

Blogglistenhits

Reklamer