Stikkord

, , , , ,

Det drar seg raskt mot påske og i bokhandlene fylles hyllemeter på hyllemeter med nye og gamle krimbøker. Skulle du derimot være blant de som har et ønske om å bruke påskeferien til dypdykk i andre litterære retninger, har jeg tre forslag til bøker som kan prøves.

Skammens historie1. Skammens historie – baksiden av den norske selvhyllesten
Thomas Vestgården og Sigmund Aas har valgt å markere 200-årsjubileet for Grunnloven, med å fortelle om helt andre sider av Norges historie. «Skammens historie» er de svakes norgeshistorie. En motvekt til seierherrenes historie med sitt fokus på kriger, konger og de kapitalsterke.
Denne boken ligger på mitt eget nattbord og er neste ute i køen av bøker som skal leses. Ifølge forlaget, CappelenDamm, ønsker forfatterne å utfordre den allmenne oppfattelsen av det uskyldsrene Norge. Nei, det er ikke typisk norsk å være god, det er typisk norsk å ha det godt.
Kjente og ukjente skampletter i norgeshistorien belyses og settes inn i en historisk kontekst. I tråd med en moderne forståelse av menneskerettighetene vil vi fokusere på statens rolle i utvidet forstand, det vil si ikke bare statens handlinger, men også fravær av handling.
Boken vil være en sterk og i øyenfallende kontrast, motvekt og modererende stemme til den forventede generelle selvhyllesten.

 

Uroens bok2. Uroens bok – den alle snakker om!
Med sitt herlige markedsføringsstunt En bokhandel, en bok, en uke, klarte Solum Forlag å skape virkelig blest rundt Uroens bok av Fernando Pessoa. Han beskrives som Portugals betydeligste forfatter ved siden av nasjonalskalden Luiz Vaz de Camões. Han publiserte forholdsvis lite i løpet av sitt liv, men etter Pessoas død ble det funnet utallige manuskripter i hans etter hvert legendariske amerikakoffert.
Fernando Pessoa skrev sjelden under eget navn. Han benyttet seg av såkalte heteronymer; definerte og adskilte dikterpersonligheter som uttrykte forskjellige – og ofte innbyrdes uforenlige – sider ved hans dikteriske personlighet.
Uroens bok er tillagt Bernardo Soares, en skikkelse som ligger tett opptil Pessoa selv – og et ubotelig ensomt og hypersensitivt menneske som forteller sin «selvbiografi uten hendelser» og sin «historie uten liv». Uroens bok kretser om jeg’ets oppløsning, livsledens innerste vesen, drømmenes natur og den moderne tids splittede univers. Den er tragisk, den er komisk, den er poetisk og stillferdig provoserende.
Heldigvis har jeg også fått denne boken i hus – gleder meg.

 

Helt sant3. Helt sant! av Michael Palin – morsomt og viktig
Denne boken var jeg så heldig å lese i fjor – og det er en slik bok som jeg er sikker på jeg kommer til å lese igjen. Miachale Palin som vi først og fremst forbinder med latter og reiser, har med denne romanen skrevet en viktig og fornøyelig historie. Det handler om ambisjoner, miljøvern, forretninger, opprør og svik. Alt pakket inn i en varm atmosfære der vi virkelig kommer innpå både mennesker og problemstillinger.
Det er herlig når en forfatter lar deg humre og le, samtidig som du dykker ned i større og vanskeligere problemstillinger. Absolutt anbefalt lesing.

 

 

Reklamer