Stikkord

,

Det%20skjultet%20rittetDet skjulte rittet er en rystende, ærlig og velskrevet historie om tidenes dopingskandale. Den tidligere toppsyklisten Tyler Hamilton legger alle kortene på bordet, og tar oss med inn i sykkelsportens mørkeste hemmeligheter.

Hamilton var en av Lance Armstrongs viktigste hjelperyttere i U.S. Postal. I denne prisbelønte boken forteller han åpent om juks, doping og maktbruk i et av verdens tøffeste idretter. Dette er historien om livet bak fasaden i Tour de France.

I løpet av det siste året er sykkelsporten blitt strippet for troverdighet og verdighet etter at selveste Lance Armstrong innrømmet å ha jukset gjennom nesten hele sin karriere som proffsyklist. Det samme gjorde tidligere landslagssjef Steffen Kjærgaard og en rekke andre danske og amerikanske sykkellegender.

I Det skjulte rittet skildrer Tyler Hamilton hvor ufattelig enkelt det var å være dopet gjennom hele sesongen – uten å teste positivt. På 1990-tallet fantes det ingen tester for å spore det prestasjonsfremmende stoffet EPO, og heller ikke bloddoping ble avslørt. Ingen ble tatt så lenge de holdt seg innenfor de godkjente blodverdiene. Foreløpig er det få som kjenner omfanget av denne skandalen – som trolig ikke bare omfatter syklister.

Denne uka sendte SVT en omstridt dokumentar som setter spørsmålstegn ved forskjellige idrettsutøveres blodverdier fra denne perioden – blant dem norske skihelter som Bjørn Dæhlie.

Uansett hva du har lest i aviser og sett på TV, vil du garantert sitte igjen med en følelse av vantro etter å ha lest denne boken. At dopingen foregikk så åpent, så omfattende og så brutalt er rett og slett sjokkerende.

Boken er ute på Schibsted Forlag: Det skjulte rittet

Reklamer