Jeg er veldig glad i gode historier og har i mange år vært fengslet av fantasysjangeren. Men den er omfattende og uoversiktlig. Her kommer forslag til tre veier inn i fantasyverdenen(-e).

I Vargens Tid

1. En sang om is og ild av G.R.R. Martin.
Dette er bøkene som har dannet utgangspunktet for den storslagne HBO-serien «Game of Thrones». Og om du liker serien, vil du trolig legge din elsk på bøkene. For her får du alt hva serien byr på og enda mere til. Mer bakgrunn, mer kunnskap, mer liv og mer tanker. Jeg er imponert over hvor bra G.R.R. Martin (som deltaker i manusteamet) har holdt på sjelen i bøkene når det hele har blitt til tv-serie.
En sang om is og ild har alle de intrigene som vi ikke finner i bøker som Ringenes Herre. Men det er herlig fantasy. Direkte, rått og brutalt, storslagent og vakkert.

I De syv riker kjemper flere familier, bl.a. familiene Baratheon, Stark og Lannister, om maktsetet Jerntronen. Spillet om Jerntronen er preget av konspirasjoner, forræderi, grådighet, krig og kjærlighet. Da lord Eddard Stark av Vinterfall reiser sørover for å bli kongens hånd, blir han involvert i denne maktkampen. Krigen truer i sør, og trusselen i nord vokser.

Julias reise

2. Julias reise av Bente Lohne
Det er vanskelig å komme utenom Ringenes Herre på denne lista, men jeg skal likevel forsøke. For mitt neste tips er om en norsk forfatter, som for mange år siden skrev en fantasy-serie. Forfatteren er Bente Lohne og den første boka heter Julias reise. Akkurat nå leses den for eldstedatteren i huset – stor suksess. Det er en knakende god fantasyhistorie for barn, som også kan glede de voksne når den leses for de små. Julias reise er fulgt opp med En bundet drage, De lange sverd og Gullridderen – eller Krigens sang.

Trolig er det biblioteket du må oppsøke for å finne denne. Men det er verdt et lån og mer enn det!

Den virkelige alkymisten

3. The Alchemyst av Michael Scott
Se, dette er noe helt annet igjen. Alkymisten – altså ikke han som Paolo Coehlo skriver om – men Nicolas Flamel er hovedpersonen i denne første boken i en serie fra Michael Scott. Her handler det om alkymi og magi av mange av de klassiske formene. Og Scott gjør fascinerende grep med å bringe inn alt fra verdenstreet Yggdrasil, bakgrunnen for Alcatrass og mye, mye mer. På et finurlig vis klarer han å gjøre dette, ikke bare underholdene, men også troverdig. Når jeg først har beveget meg inn i hans fantasyverden, er det ingenting som er umulig og det er ikke vanskelig å akseptere det.

Boken følges opp av The Magician og The Sorceress.  Denne boken er lest som ebok fra digitalbok.no

Reklamer