Praktutgaven

Det finnes så mange salgs eventyr som er fortalt i denne verden. Både vakre og dystre, gode og dårlige. Men det som for meg fremstår som det beste, rikeste, morsomste og mest underholdene: Hobbiten av J.R.R. Tolkien. Og nå kan vi alle få nyte dette lille mesterverket i en flott praktutgave fra Tiden.

I det hele tatt kommer vi nå inn i en slags rennesanse for både Hobbiten, J.R.R. Tolkien og sikkert også Ringenes Herre. I september 2012 er det 75 år siden Hobbiten ble gitt ut for første gang. I 2012 og 2013 kommer dessuten de to filmene basert på boka, regissert av Peter Jackson som også stod bak de fenomenale filmatiseringene av Ringenes Herre-trilogien. Og her i Norge har altså Tiden Forlag besluttet å starter feiringen av 75-årsjubileet med en praktutgaven av Hobitten, som er elegant bundet inn og gjennomillustrert med Allan Lees legendariske tegninger.
Det nå 10 år siden Ringens Brorskap, den første av Rignenes Herre-filmen, hadde premiere. Og det var på den tiden (2012) at det kom en praktutgave av Ringenes Herre fra Tiden. Den står i bokhylla mi og vil aldri forsvinne derfra. For det er noe helt spesielt med den utgaven. Den er stor og den er tykk. Den flott innbundet. Den har tynne, florlette ark og vakre illustrasjoner av Allan Lee – som også er med i produksjonen av Hobbit-filmen. Og med jevne mellomrom henter jeg fram denne praktutgaven. Kjenner følelsen av en stor og tung bok og en flott og vakker historie.

Illustrasjon av Allan Lee (Tolkien, The Hobbit)

Og nå skal vi altså kunne få en tilsvarende flott utgave av Hobbiten – det flotte eventyret som forteller historien som ligger foran Ringenes Herre. Og dette er virkelig et eventyr – i ordets rette forstand. Riktignok begynner det ikke med «Det var en gang…» (Topp 5  «Det var en gang») men det er ikke så langt unna. «I ett hull i en bakke bodde det en hobbit.» Slik begynner den forunderlige historien om Bilbo Lommelun (Bilbo Sekker i tidligere oversettelse). Han blir brått og uventet kastet ut av sin rolige og trygge hobbit-tilværelse og kastet ut i et evnetyr sammen med dvergene som har fått vite at han er en dyktig innbruddstyv.
Dvergene er på jakt etter skatten i fjellet som ble frarøvet deres forfedre av den onde dragen Smaug. Og til sin store overraskelse blir Bilbo med på eventyret. Gjennom denne fortyllende fortellingen får vi hele historien som danner bakteppet for Ringenes Herre. Funnet av den ene ringen, vårt første møte med Gollum, alver, edderkopper, trollmenn, drager, mannen som gjør seg om til en bjørn og ikke minst ørnene. Og hvorfor kaller jeg så dette for et eventyr – på en helt annen måte enn Rignenes Herre? Og Hvorfor synes jeg det er verdens beste eventyr. Jo, det skal jeg forklare.

Illustrasjon Allan Lee (Tolkien/The Hobbit)

 Hobbiten er et tidligere verk i Tolkiens forfatterskap. Og selv om vi beverger oss i det samme universet som i Ringenes Herre, så er det mye som gjør at dette skiller seg stort fra hverandre. Selve fortellerstilen er kanskje det som er mest iøyenfallende. For dette er på en helt annen måte skrevet som et eventyr. Tolkien «snakker» med oss. Han beroliger oss ved flere anledninger med at du skal nok se at det går bra til sist. Og med vendinger som «… og du kan jo selv tenke deg hvordan han følte seg…» har Tolkien gitt det hele en vakker ramme av et fortalt eventyr. Og det som gjør at det skiller seg mest fra våre egne, norske folkeeventyr, er vel egentlig bare omfanget. For ellers er det mange paralleller.
Det handler om mot, ærlighet, vennskap, håp, fortvilelse, motgang, tapperhet. Klassiske elementer i mange historier. Men for meg blir det noe spesielt i Hobbiten. Det er rett og slett et drivende godt eventyr, med mye glede og humor som språklig krydder i den vanskelige jakten på dragens gull.
Og kanskje er det den totale «pakken» vi får i dette eventyret som gjør at jeg verdsetter det så høyt? Den lange reisen, den digre skatten, alt hellet som vår helt og dvergene har, trollmannen Gandalfs syrlighet og gode hjelp, Beorn og Ørnene, alvene og menneskene. Alt sammen flettet i hverandre til en historie som stadig tar nye og finurlige vendinger, men som aldri mister den røde tråden og som aldri mister målet av syne. Dette er så gjennomfortalt og stødig at jeg aldri mister lysten til å bli med videre.
Når vi i tillegg vet hva som kommer etter denne historien. Når vi vet at det heler er opptakten til fantasy-romanen over dem alle – Ringenes Herre  – ja, det gir uten tvil et ekstra element til det hele. 

Illustrajon Allan Lee (Tolkien/ The Hobbit)

 Og nå er altså endelig tiden inne for å nyte dette eventyret til fulle! Med Allan Lees praktfulle illustrasjoner. Hans illustrasjoner, sammen med John Howes, har vært med på å forme alle leseres bilder av Tolkiens univers i bøker, i spill, på plakater og ikke minst som grunnlag for utformingen av Ringenes Herre filmene. Det er en sann glede å ønske denne boken velkommen. Mitt råd er: Løp og kjøp! Enten til deg selv eller noen du er glad i. Og det gleder meg også å vite at forlaget også trykker opp nytt opplag av praktutgavene av Ringenes Herre og Silmarillion av Tolkien.

Jeg gleder meg til denne!

Har du lyst til å lese mer:

Silmarillion – praktutgave
Ringenes Herre – praktutgave
Hobitten – praktutgave
Ringenes Herre-filmene
Hobbiten-filmen

The Hunt for Gollum – film
Tolkien – norsk
Tolkien – wikipedia

Reklamer