Gyldendal Forlag presenterer et lite knippe spennende nyheter og gode tips til gaver under juletreet.

Bølgerytteren og andre fortellinger av Johan Theorin
15 fortellinger, skrevet av en av Sveriges fremste krimforfattere.
En ung gutt utfordrer naturkreftene med livet som innsats. Tre menn graver i en kirkeruin for å finne havets guder og deres legende vekster. En vandring blant gravhauger og fortidsminner vekker til live gamle spøkelser. En tyv får betale dyrt for sin grådighet og ender der han minst ønsker det. En slede med menneskelignende skapninger glir forbi i natten i en liten by på Öland, og to unge kvinner er vitner.
Disse 15 fortellingene har aldri tidligere vært samlet i bokform. Ingen av dem har heller noensinne vært publisert på norsk. Hver enkelt historie har fått en introduksjon, skrevet spesielt for denne boken, der forfatteren forteller om hvorfor den ble skrevet. Det overnaturlige spiller en viktig rolle i fortellingene; her finnes elementer fra skrekk- og grøssersjangeren, science fiction og fantacy, men også små historier fra dagliglivet.
Johan Theorin og Gyldendal Norsk Forlag har med denne boken valgt å støtte Leger uten grenser med ti kroner av hvert solgte eksemplar.

Johan Theorin (f. 1963) er journalist og forfatter. Han har tilbragt alle sine sommerferier på Öland. Gyldendal har tidligere utgitt tre bøker i en serie på fire kriminalromaner fra Öland. Johan Theorin er tildelt flere priser og utgis i over 20 land.

Kvinner før jul av Marianne Fastvold
Marianne Fastvold utforsker kvinnen, mannen og sjalusien.
Kan juleenglene og duftlysene fordrive sjalusien? Eller må det sterkere lut til, for eksempel en impulsiv husrenovering?
Ingrid har ikke sluttet å lage lister og planer for desember, hun er fortsatt en kvinne før jul i full fart. Men huskelistene blir likevel ikke så lange i år. Hun er sjalu. Mannen hennes har vært på turné, og får telefoner fra Olivia, som synger i bandet hans. Olivia, som også ringer til Ingrid og gjør julens engler til demoner.

Dikt og prosa i samling
Nobelprisvinneren Tomas Tranströmer i samlet utgave på norsk.
Tomas Tranströmer fra Stockholm, født 1931, fikk Nobelprisen i litteratur 2011. Han er en av verdens mest kjente poeter, oversatt til mer enn femti språk. Til norsk ble han introdusert av Jan Erik Vold med Samlede dikt i 1996.
Dikt og prosa i samling er en utvidet og oppdatert versjon av Jan Erik Volds tidligere Tranströmer-oversettelser. Boken gjengir hele forfatterskapet 1954–2004, som også rommer poetens selvbiografiske erindringer på prosa.

Skinnende gull, glitrende smaragd av Yiyun Li
Stilsikre historier fra det moderne Kina
Handlingen i disse historiene er hentet fra Kina i det 21. århundret − der rivende økonomisk utvikling har skapt nye og uventede situasjoner for den jevne kineser: beboere i nedslitte boligblokker som overveldes av oppgangen i boligprisene; en lokal forretningskvinne som har begynt å la kvinner i nød bo i herskapshuset sitt; en gruppe kvinner som sent i livet blir berømte da de starter et privat etterforskningsbyrå for å avsløre utro ektemenn.  
Men under den blanke overflaten av rikdom og muligheter strever enkeltmennesker med å orientere seg i det ukjente landskapet som er det moderne Kina – og deres skjebner blir bestemt like mye av de historiske omstendighetene som omgir dem, som deres egne valg. Skinnende gull, glitrende smaragd er en innsiktsfull rapport fra en verden i endring, og bekrefter Yiyun Li som en forfatter man ikke bør gå glipp av.

Store bryster og brede hofter av Mo Yan
«God, gammeldags litteratur», «en kinesisk Dickens», «brutal og vakker», er noe av det som er blitt sagt om forfatteren og om denne store episke romanen fra den kinesiske landsbygda.
Under bokseropprøret i 1900 ligger babyen Shangguan Lü gjemt i et kar med mel mens foreldrene myrdes av tyske inntrengere. Nittitre år senere har hun overlevd den japanske okkupasjonen, borgerkrigen, Maos opprør og hele kulturrevolusjonen. Den eneste sønnen hennes, han som er totalt avhengig av morens brystmelk, er den som tar seg av henne.
Store bryster og brede hofter er en roman om en kvinne som ikke lar seg knekke, selv om kriger, sult og kommunisme herjer landet hun bor i. Heller ikke svake menn, banditter og byråkrater, misjonærer og hønseslaktende jordmødre får has på henne.
Denne romanen er en brennende satirisk roman, en visjon over Kina i det tjuende århundret. Den er grotesk, breddfull av svart humor, og ekstremt tydelig i skildringen av sex, vold, politikk og død. Romanen bekrefter Mo Yans status som en av de virkelig store nålevende kinesiske forfatterne.
«Mo Yan fortjener en plass i verdenslitteraturen … Stemmen hans kommer til å gjøre sterkt inntrykk på leserne, slik stemmen til en Kundera og en García Márquez har gjort.» Amy Tan

Reklamer