Kammerpiken av Cecilie Enger
En roman om dronning Mauds påklederske.
Appleton House, England, 1907: Åtte år gamle Hilda Cooper sitter med dinglende bein på kjøkkenet og ser på moren som polerer en sinkvask til den skinner. Den norske dronning Maud, kong Haakon og fire år gamle prins Olav er ventet til sitt engelske feriested.
Appleton House, England, 1920: 21 år gamle Hilda Cooper har fått jobb som hushjelp på Appleton. Hun fjerner flekker fra dronningens duk med den største kjærlighet og stolthet.
Skipet Blenheim, innfarten til Oslo, 1926: Hilda Cooper betrakter Indre Oslofjord, festningen og Ekebergåsen. Et fremmed landskap. Hun har fått jobb som dronning Mauds påklederske, hennes livs reise har begynt.
Røde Kors sykehjem, Oslo, 1992: Hilda Cooper sovner stille inn, 93 år gammel. Et langt liv i Slottets tjeneste er over. Hun opplevde aldri samlivet med en mann, hun stiftet aldri familie. Men hun levde for kjolene, for minnene om dronningen, for plikten.
Anmelderne mener:
«En nydelig liten roman, dette, om en svunnen tid på det kongelige slott.» Guri Hjeltnes, VG
«Et finslipt stykke litteratur» Turid Larsen, Dagsavisen
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Kammerpiken
Også tilgjengelig som lydbok lest av Gisken Arman hos Lydbokforlaget

Jimmen av Øyvind Rimbereid
Nytt poetisk mesterstykke fra Øyvind Rimbereid
Jimmen er et fortellende langdikt om fjordingen Jimmen og kjørekaren hans. De to kjører omkring og henter skyller i Stavanger; det er midt i 1970-årene. De kjører gjennom en by og en tid i endring. Et nytt Norge er på vei til å formes rundt dem. Mens kjørekaren snakker stavangerdialekt, har Jimmen et strittende og uferdig språk, bygget på eldre norske ordformer, en hjelpeløs grammatikk og rytmiske talemåter som kan minne om balladediktningen. De to befinner seg mellom det historiske og det mytiske. Kjørekaren har hull i hjertet og en strikkende søster som helst ser ham som «litle-Jeremias». Jimmen har en sele som har begynt å gnage og bein som helst vil galoppere på egne veier.

Så høyt var du elsket av Nikolaj Frobenius
Ny, engasjerende roman fra Nikolaj Frobenius
Viktor Ulvdal var i årevis en aktet og elsket allmennlege på Hovseter. Og han har vært en kjærlig og støttende far for sønnen Emil etter at moren forsvant under et Norad-oppdrag da Emil var sju år gammel. 85 år gammel er Viktor fremdeles i god form, en oppegående eldre mann. Inntil den dagen han får hjerneslag. Han havner på sykehus og skrives ut igjen. Nytt slag, sykehus, utskriving, rehabilitering, utskriving, infarkt, sykehus, korttidsplass på sykehjem, utskriving. Viktor blir svakere og svakere, mer og mer avhengig av hjelp, men sendes likevel hjem til et tomt hus. Og sykdommen forandrer personligheten hans. Den elskelige mannen blir uberegnelig og rasende – og midt oppe i det hele står Emil, med sorgen over å se faren forvitre, og fortvilelsen og maktesløsheten han opplever som pårørende til en mann som nekter å dø.
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Saa-hoeyt-var-du-elsket

Også tilgjengelig som lydbok lest av Mads Ousdal hos Lydbokforlaget

Minnet om en skitten engel av Henning Mankell
En roman om den svenske kvinnen som på begynnelsen av 1900-tallet ble eier av en av de største bordellene i hovedstaden i Mozambique.
Den svenske kvinnen Hanna Lundmark står på begynnelsen av 1900-tallet ved rekken på skipet Lovisa og ser sin døde ektefelle, styrmannen Lars Johan Jakob Antonius Lundmark, bli senket i havet.
Ett år senere bærer hun navnet Hanna Vaz og er blitt eier av en av de største bordellene i hovedstaden i den portugisiske kolonien Mozambique. Selv betrakter hun seg som en kvinne blant andre kvinner, fylt av medfølelse med de prostituerte. Men de svarte kvinnene vegrer seg mot hennes forsøk på nærhet. Gradvis forandrer Hanna seg og vokser inn i en ny og uventet rolle. Noen år senere forsvinner hun sporløst ut av historien.
Boken er skrevet på grunnlag av det lille man vet om henne, slik forfatteren ser henne, i en tid da man ikke stilte spørsmål ved kolonialismen og den hvite rasens overlegenhet. Men også en tid da kvinnenes – ikke minst de svarte kvinnenes – stilling var et sant helvete.
Henning Mankell er Sveriges internasjonalt mest leste forfatter. Bøkene hans har solgt i over 30 milloner eksemplarer og er oversatt til mer enn 40 språk.
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Minnet-om-en-skitten-engel

CeeCee Honeycutts reddende engler av Beth Hoffman
Bienes hemmelige liv møter Barnepiken i denne sørstatsromanen som gnistrer av humor, varme og kvinnelig visdom.
Tolv år gamle CeeCee Honeycutt har brukt mesteparten av livet på å ta seg av sin psykotiske mor, Camille – en tidligere skjønnhetsdronning som aldri klarer å få fortiden ut av hodet, og som er blitt hele byens klovn. Da Camille en dag blir truffet av en lastebil, er CeeCee med ett alene i verden.
Da er det at Tootie Caldwell, CeeCees ukjente grandtante, kommer CeeCee til unnsetning. I sin gamle Vintage Packard Cabriolet tar Tootie CeeCee med til Savannah, Georgia – og en verden av omsorg, velstand og eksentriske sørstatskvinner. For første gang i sitt liv opplever CeeCee å være omgitt av kjærlighet, og sakte kommer hun tilbake til livet.
CeeCee Honeycutts reddende engler er en vakker roman som utforsker den ukuelige styrken i kvinners vennskap. Den gir oss historien om en jente som mister én mor – og finner mange andre.
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/CeeCee-Honeycutts-reddende-engler

Den afrikanske farmen av Karen Blixen
Den store danske forfatteren Karen Blixens kjærlighetserklæring til Afrika og den mannen hun elsket. Nyoversatt i år av Trude Marstein og med et sterkt personlig etterord av oversetteren.
Karen Blixen (1885–1962) bodde nesten tjue år i Afrika, store deler av tiden på en kaffefarm i Kenya, ved foten av fjellet Ngong. Erindringsboka hennes om disse årene, Den afrikanske farmen, er et av skandinavisk litteraturs klassiske verk. Her foreligger det i ny, norsk oversettelse, mer enn sytti år etter at det kom ut første gang i 1937.
Årene på farmen var de rikeste i livet hennes. Skildringene av den utrolige naturen, dyrene og de innfødtes liv utgjør boka. Historiene om Kamante, den lille, mørkhudete kikuyu-gutten hun helbreder, om antilopen Lullu og om alle de andre som kommer og går på farmen, somaliere, masaier, europeiske jegere og vitenskapsmenn, blir til et varmt og frodig bilde. Ekteskapet med den svenske baron von Blixen og det stormende forholdet til elskeren Denys Finch Hatton, og hans tragiske skjebne, danner rammene om fortellingen. Først da hun vendte tilbake til Danmark i 1931, begynte hun for alvor å samle stoffet til de store bøkene som skulle gjøre henne til sin tids mest beundrede forteller. Og debuten kom i USA, under pseudonymet Isak Dinesen, med samlingen Seven Gothic Tales (1934) som senere ble til Syv fantastiske fortellinger.
Den afrikanske farmen lå sammen med Judith Thurmans biografi til grunn for Sydney Pollacks Oscar-belønte film om Blixens liv i Afrika, Out of Africa (Mitt Afrika, 1985). Babettes gjestebud ble også filmatisert (1987) og fikk Oscar for beste utenlandske film.
Oversatt av og med etterord av Trude Marstein.
Inngår i serien Gyldendals klassikerserie.
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Den-afrikanske-farmen

Mellom psykoanalyse og litteratur av Sigmund Freud
Et utvalg av Sigmund Freuds tekster fra grenselandet mellom psykoanalysen og diktningen.
Psykoanalysens grunnlegger Sigmund Freud øvde stor innflytelse på kulturlivet i hele Vesten, ikke bare gjennom sitt menneskesyn, men også gjennom sine mange arbeider om kunst og litteratur. Denne boka viser Freuds litterære betydning på flere felt: Gjennom flere berømte sykehistorier framstår Freud som en meget selvbevisst forteller. Hans metoder for å «lese» menneskesinnet, viser seg å ha betydning også for lesningen av litterære verk. Og til sist: Han skrev interessante og kontroversielle studier av diktverk. I 1930 mottok han den prestisjetunge Goethe-prisen for sitt arbeid. Dette utvalget av tekster er en stimulerende innfallsvinkel til å se nærmere på sammenhenger mellom psykiske prosesser og kunstneriske produkter. Flere av tekstene foreligger på norsk for første gang, og professor Atle Kittang har skrevet et etterord.
Inngår i serien Gyldendals klassikerserie.
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Essays-lyrikk-og-skuespill/Mellom-psykoanalyse-og-litteratur

Reklamer