Det er sommer og uansett vær er det en god tid for å lese eller høre bøker. Her kommer en sommeranbefaling fra bokinspirator Liv Gade. Det handler om En by som Alice av Nevil Shute gitt ut på Lydbokforlaget.

En by som Alice

En by som Alice
Jeg får ofte spørsmålet: «Hva er den beste boken du har lest i ditt liv»? Det er vanskelig å svare på, fordi jeg har lest så mye vidunderlig. Men en av de aller best er utvilsomt En by som Alice. Boken er en klassiker i verdenslitteraturen, og fortjener nye og gamle lesere. Jeg har lest boken mange ganger og nå har den kommet på lydbok. Det er Janne Kokkin som leser og hun har en stemme av fløyel. Dette er en stor og sterk leseopplevelse – gled deg!
Boken bygger på en sann historie, og er full av dramatikk. Etter erobringen av Malakka i 1941, invaderte japanerne Sumatra. Åtti hollandske kvinner og barn ble drevet på flukt i to år. Det er umenneskelige lidelser og stor fortvilelse. De mangler alt, og har ingen steder å bo.
I sentrum står engelske Jean Paget. Hun er en fantastisk kvinne med et stort hjerte, og en egen evne til å holde motet og håpet oppe. En dag møter hun den australske krigsfangen Joe Harmann. En nattlig samtale mellom dem er – for meg – bokens høydepunkt. Her er det mye følelser. Det damper fra sidene. Det er så du sukker av leselykke!
Joe Harmann gjør det han kan for å hjelpe kvinnene. Han blir tatt for å stjele kyllinger til dem, torturert og kanskje drept. Ingen vet hvordan dette gikk.
Krigen er slutt, og Jean Paget drar tilbake til England. Men hun glemmer aldri Joe, og reiser tilbake til Malakkas innfødte. Her får hun vite at Joe kanskje lever, og Jean er besatt. Tenk om han lever? Tenk om hun kan finne ham? Hun drar til Australia og til byen Alice med et stort håp i hjertet. Alice er en liten støvete landsby hvor ingen vil bo. Den mangler alt, og folk er uvennlige og mistenksomme til denne kvinnen. Kan noen reise jorda rundt for å finne kjærligheten? Er det mulig?
Det er en fantastisk bok, levende og gripende. Dette er mat for sjelen, og den får deg til å juble over litteraturens magiske evner.
Anbefales på det sterkeste…
Liv Gade

Omtalen er skrevet av Liv Gade og har opprinnelig stått på trykk i ukebladet Familien.

Reklamer