Glassrommet

Det er herlig med bøker du blir sugd inn i fra første side. Bøker som løfter deg opp og fram. Jeg får vinger av gode bøker, og her kommer absolutt en av dem! Vi er i de glade tjueårene, i en elegant bil på vei gjennom Europa. Vi er på bryllupsreise og livet smiler til Liesel og Victor. Målet er Venezia – kjærlighetens by. Solen skinner, de er unge, rike og fulle av energi og begeistring. Brudeparet føler at verden tilhører dem. Bilen de kjører er en Landauer kabriolet fra Victors fabrikk hjemme i Mesto, Tsjekkoslovakia.
Automobilen er på vei til å erobre verden. Den er fremtiden, og det har Victor skjønt. Hans fabrikk er moderne og velrenommert. Han er en respektert samfunnsborger og han har funnet kvinnen i sitt liv. Venezia bergtar dem med sin skjønnhet, kunst og historie, og her møter de mannen som kommer til å forandre deres liv. Rainer er en berømt arkitekt, og han ønsker å tegne huset deres hjemme i Mesto. Et moderen hus og et kunstverk av glass, lys, stål og betong. Rainer har ambisjoner og her overgår han alt. Det blir et fantastisk hus med sjel, stil og sjarm og glassrommet, selve hjerte i huset, sjarmerer alle.
Gjennom de store vinduene kan vi føle de mørke skyene som samler seg der ute i Europa. Victor er nemlig jøde, og nazistene får større og større makt. Victor innser at han ingen rettigheter har. Maktesløsheten og angsten er til å ta og føle på. Fra å være en profilert og berømt bilhandler, blir alt tatt fra ham. Victor flykter med familien til Sveits og senere til USA.
Liesels beste venninne, Hana, blir igjen i Mesto, og finner sin egen vei tilbake til Glassrommet. Hana er viktig. Hun følger med, og gjennom henne kan Liesel følge med husets og landets skjebne. Ironisk nok blir nå det vakre rommet brukt til forskning. Det skal bevises at den ariske rase er overlegen jøder og slavere. Den kalde krigens jernteppe senker seg over landet. Fremmede makter inntar plassene og hele tiden får huset nye roller. Det er seier og tap, det er optimisme og håp og til slutt samles trådene i Glassrommet.
«Glassrommet» er en overveldende bok, en gripende og lidenskapelig leseopplevelse. Mawer skriver nesten poetisk om hvordan en krig påvirker et menneskeliv. Han skriver om røtter og identitet så det svir og om hvor viktig det er å høre til.
Anbefales!

Glassrommet er gitt ut på Dinamo Forlag og omtalen er skrevet av bokinspirator Liv Gade og opprinnelig publisert i ukebladet Familien

Reklamer