Glass og aske

Det finnes bøker som får deg til å juble – og ta fram alle de store superlativene. Dette er en av dem. Det er så tærne krøller seg.
Vi skal til Alsace. Året er 1884 og vi møter en meget spennende kvinne. Lily blir født inn i en velstående familie. Hun har kloke foreldre som behandler alle likt. Vi er like mye verd, uansett hvor vi befinner oss på rangstigen. Første verdenskrig nærmer seg, og alt endrer seg med den.
Lily flykter til Wien i håp om et bedre liv, men uroen i Europa sprer seg. Krigen går sin gang, og etterlater seg et hav av tragedier og fortvilelse. I Berlin møter Lily Adam, og han tar henne med storm. Adam har utstråling og karisma. Han glir så elegant gjennom livet. Han er rolig, smart og klok.
Adam ser endringene, han ser farene. De forlater et Europa på sammenbruddets rand, til den nye verden. Et Amerika med løfter om frihet og rikdom. New York er mulighetenes og drømmenes by. Her er alt mulig og de lar seg beruse av den vakre og stolte byen. Også kommer børskrakket…
Nesten hundre år senere møter vi den svenske journalisten  Amanda som overraskende har mottatt en uventet arv fra Lily.
Hvorfor? Gjennom Amandas etterforskning vokser det fram et bilde av en uvanlig kvinne. Lilys liv er formet av både tragedier og dyp kjærlighet. Hun har opplevd både nød og rikdom, krig og fred. Amanda er betatt og besatt av å finne ut hvem Lily egentlig var.
Det er en berusende og berikende leseopplevelse. Boken er vakker og viktig. Språket er lett og elegant. Dette er en typisk «nyt og flyt bok» Kos deg i livet ditt! Les denne boken!

Omtalen er opprinnelig skrevet av bokinspirator Liv Gade for ukebladet Familien.

Reklamer