Gyldendal Norsk Forlag, i samarbeid med RENATE-senteret (Nasjonalt senter for realfagsrekruttering) utlyste i 2010 romankonkurransen; Romantikk, fysikk, mystikk, for å motivere flere unge til å velge realfaglig utdanning. Juryen som ble nedsatt har nå plukket ut to jevngode vinnere.  Premien er på kr. 100.000 til disse vinnerne:

Tenkestjerne
Av Kristian Bergquist. Forfatteren er lyriker, og har tidligere utgitt to diktsamlinger. Bosatt i Oslo.
Juryens uttalelse for romanen Tenkestjerne:
En særegen og sterk fortellerstemme med en jeg-synsvinkel som fungerer og oppleves troverdig i sin blanding av naivisme, følsomhet, selvironi, kulhet, inderlighet og desperasjon. Her er tilstrekkelig realfagshenvisninger til å svare på konkurransens krav, både hos hovedpersonen og viktige bipersoner – blant annet dukker Einstein  opp, men også Hawking, Newton mfl. Forfatteren smetter også elegant inn intertekstuell lek både med utlysningsteksten og med andre forfatteres verk.
Handlingen strekker seg over noen sommerdager hjemme alene i en ensom, lengtende bordtennisspillende ung gutts liv. Han har fått nok av å være uten kjæreste, men veien ut og til jentene er lang og tornefull. Men heldigvis har han fått en ny kvinnelig nabo …
En sterk og betagende leseropplevelse som rommer alle lag fra absurd humor til det dypeste alvor. Store eksistensielle spørsmål flettes finurlig sammen med meget håndfast praktisk hverdag. Denne romanen krever noe lese- og livserfaring, og retter seg mot de eldste og mest leseglade ungdommene. En klar vinner!

Rapport fra et sandkorn
Av Kjersti Wold og Geir Vang. Forfatteren viste seg å ikke være en men to. Kjersti Wold har skrevet flere bøker for barn og unge og er gift med Geir Vang som debuterer med denne romanen. Bosatt i Holmestrand i Vestfold.
Juryens uttalelse for romanen Rapport fra et sandkorn:
Sjarmerende, fartsfylt, veldreid, humoristisk roman om kjæresteløse 16-årige Thea på jakt etter mannen i sitt liv. Tittelen på romanen er overskrift fra Theas mailveksling med vennen Karstein. De to møttes som deltakere i en mattekonkurranse, og utfordrer hverandre på mail med gåter og spørsmål med tema fra realfagsverdenen, og kaller brevene Rapport fra et sandkorn, som jo Jorden er i kosmisk sammenheng. Når i tillegg den eksentriske naboen, professor Lundstrøm er vilt opptatt av Kepler, Galilei og Pythagoras, av matematikk og sfærenes musikk, og drar med seg Thea og sin vakre nevø Johannes på vitenskapelig og romantisk Egypt-reise, er det ingen tvil om at romanen fra første stund besvarer konkurransens krav. Hva som skjer, skal vi ikke røpe, men personer og handling og språk er turnert humørfylt profesjonelt, og resultatet er avvæpnende og høyst underholdende! Og hvem kunne forestilt seg at et brev fra Kepler til Galilei kunne framstå som ren poesi? En klarvinner!

 Juryen har bestått av: forfatter og musiker Arne Garvang, hovedkonsulent i Gyldendal Norsk Forlag Marianne Koch Knudsen og leder for RENATE-senteret Camilla T. Nereid.

Reklamer