KONGENS NEI – 10.APRIL 1940 av Alf R. Jacobsen

Kongens nei

En avdeling på 21 tyske fallskjermjegere var nok til å erobre Oslo da regjeringen og Forsvarets øverste ledelse forlot byen i panikk i morgentimene 9. april 1940. Dette fremgår av Alf R. Jacobsens nye bok Kongens nei, som kommer ut på Vega Forlag og som handler om fallskjermjegernes morderiske jakt på regjeringen og kongefamilien i de første 48 timene etter det tyske overfallet. Kongens nei er en oppfølger til fjorårets suksessbok Krysseren Blücher om kampene ved Oscarsborg.
Presset mot regjeringen og kongefamilien ble trappet opp de neste dagene og kulminerte med terrorbombingen av Elverum og Nybergsund torsdag 11. april. Utslitte og søvnløse var regjeringen flere ganger på grensen til å gi opp mot en brutal og hensynsløs fiende.
”Det kan ikke være noen som helst tvil om at det var kong Haakon og kronprins Olav som forhindret et sammenbrudd. Kongen og hans sønn opptrådte med en rankhet og viljestyrke som for alltid har sikret dem en sentral plass i Norges historie,” sier Jacobsen.
For første gang har Slottet frigitt deler av arkivmaterialet fra 9. april og dagene som fulgte. Jacobsen har fått innsyn i Adjutantens erindringsliste og deler av kong Haakons dagbok.
Alf R. Jacobsen (f. 1950) er en av Norges mest kjente krim- og dokumentarforfattere. Han har skrevet et førtitalls bøker og filmmanuskripter og mottatt en rekke priser bl.a. Petter Dass-medaljen for 2011. Som journalist er han kjent fra VG og NRK Brennpunkt.  Forfatteren  bor i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: