Det skal handle om mer enn ebøker og bokskya her i dag. Blant annet nye og spennende nyheter fra ulike av forlagenes vårkataloger.

Bokskya.no

Ja, i går var bokskya.no i gang og til tross for en god del negativ omtale ser det uansett ut til at folk har ventet på dette – og jeg har lest at det skal ha blitt solgt over 3000 bøker det første døgnet – det i seg selv er jo hyggelig.
Samtidig går debatten høylydt i nettaviser og på blogger om stor misnøye med hele løsningen. En god kommentar rundt temaet står hos Aftenposten.no.  Så nå har vi altså situasjonen hvor norsk forlagsbransje har valgt en ordning for å tvilholde på hele distribusjonsleddet, med alle sine inntekter, og samtidig sørget for å gi boklesende nordmenn en klønete og lite sømløs løsning for kjøp av ebøker. Så selv om vi faktisk kjøper bøker, så har bransjen et problem: Troverdigheten står på spill. Forlagene fremstår som gammeldagse mastodonter, uten annen tanke enn egen pengestrøm. Borte er ønske om å formidle litteratur og kultur. Det er ingen av oss som har problemer med å forstå at forleggerne må tjene penger, men måten de nå opptrer på gavner ingen i det lengre løp. Hverken forleggere, forfattere eller lesere.

Men det finnes andre og hyggeligere ting å skrive om også. Forlagene fortsetter uansett å gi ut bøker på papir og i lydbokformater. Her kommer først noen nyheter for barn og unge fra Gyldendal.

Azur

Nytt fra Phenomenauniverset – historien om havmannen Azur!
Nå kommer en ny serie på i alt seks korte bøker om en helt spesiell figur i Phenomena-universet – havmannen Azur, en av Alk og Ilkes hjelpere. Med disse bøkene får nye og gamle Phenomena-fan svaret på hvordan Azur, som ble født i havet, endte opp med å leve under sanden. Spennende fortalt i et enkelt språk og tøft illustrert av Øystein Runde.

I første bok får vi høre hvordan Azur blir forledet av sin bror og fanget av den onde magien i Krakens septer.
Ruben Eliassen er illustratør, designer og barnebokforfatter. Han har mottatt Kulturdepartementets debutantpris, og bøkene hans er solgt til mange land.
Mer om Phenomena-serien
For barn fra 10 år
I salg 25.04.11

Hallo! Hvem slukket lyset?

Nye, elleville dyrefabler!
Anders Morgenthaler er tilbake med enda mer humoristisk livsfilosofi fra dyrenes verden i boken Hallo! Hvem slukket lyset? Vet du for eksempel hva man skal gjøre hvis man skulle komme til å sluke et sjiraffhode? Eller visste du at bilruter faktisk er det beste middel mot stress for en travel flue? Eller at det er simpelthen helt nødvendig å skaffe seg en råtten måke hvis man skal kle seg ut som katt?

Herlig humoristiske høytlesningsfortellinger som både mor og far og tante og onkel vil le like høyt av som 6–9-åringen.
Barn 6-9 år
I salg 20.04.11

Vårlik

Ny årstidskrim fra Kallentoft
Vårlik er et av høydepunktene blant årets påskekrim skal vi tro Schibsted Forlag. Dette er fjerde bok i den populære svenske serien om drapsetterforsker Malin Fors. Romanene er blitt en stor internasjonal suksess og er solgt i en million eksemplarer i 14 land. Snart kommer serien ut på engelsk, russisk og koreansk.
Ondskapen står sentralt i Vårlik som åpner med en hjerteskjærende scene: Vårsolen skinner over Linköping og de vinterbleke menneskene som har våget seg til uteserveringene rundt torget. Noen svaler kretser over dem, fargerike tulipaner lyser fra bedene og en mor med to små barn går mot minibanken.
Men plutselig rives idyllen i filler av en kraftig eksplosjon og etterforsker Malin Fors er på vei til et syn hun aldri kommer til å glemme. Knust glass og ødelagte blomster over alt. En liten barnesko. En due som pikker i noe rødt i den øredøvende stillheten …
Forfatteren Mons Kallentoft (f.1968) bor i Stockholm med familien sin. Den første boken om Malin Fors, Midtvinterblod, ble raskt en bestselger da den kom ut i Norge i 2008, og suksessen fortsatte med Sommerdøden i 2009 og Høstoffer i 2010. Forfatteren skriver nå på en femte bok i serien; Den femte årstid som trolig kommer på norsk i 2012. Du kan lese mer om Mons Kallentoft og bøkene hans på hans egen hjemmeside: http://www.monskallentoft.se/

Lydbokforlaget har noen godbiter på plass når vi nå nærmer oss påsken – og krimtiden.

Profitøren

Profitøren av Tom Kristensen – Radioteatrets påskekrim 2011!
En formiddag sent i oktober blir stipendiat Stine Lindh vitne til en dramatisk gisselaksjon i Langholm Rederi i Tønsberg. En desperat krigsseiler tar de ansatte som gisler og truer skipsrederen med dynamitt for å få ham til å fortelle om det som skjedde under 2. verdenskrig. Like etter kommer en av Stine Lindhs studenter over noen kodede dokumenter etter en telegrafist som døde i et torpedoangrep i 1941. Langholm Rederis hemmelighet fra 2. verdenskrig står igjen i fare for å bli avslørt. For tjue år siden ble en direktør i Enskilda Banken drept for det han visste…
Stine Lindhs doktoravhandling om norske krigsprofitører trekker henne inn i et kappløp der alle midler tas i bruk, og de dramatiske hendelsene vil komme til å snu opp ned på alt hun tidligere har trodd på.

Den siste gode mann

Den siste gode mann av A.J. Kazinski
Handlingsmettet, visuell, intelligent og velkonstruert dansk thriller som tar utgangspunkt i spørsmålet om godt og ondt.
Niels Bentzon er politi i København og en dreven forhandler. Det er han som dukker opp når en hjemvendt soldat truer med å begå selvmord eller en psykopat tar kvinner og barn som gisler. Han er vant til å se fortvilelsen og ondskapen i øynene. Men en desemberdag vendes tingene på hodet da det via Interpol kommer en advarsel: En rekke mord er begått på gode mennesker overalt i verden. Likene har tall brent inn i huden på ryggen. Det hele synes å ha tilknytning til den gamle religiøse myten om de 36 rettferdige som skal beskytte oss alle. Og pilen peker nå mot København.
Niels Bentzon får i oppdrag å finne og advare gode mennesker i Danmark. Oppgaven synes umulig. Men da han i sin jakt på gode mennesker, før det er for sent, møter astrofysikeren Hannah Lund, blir det fart i saken. Hannah Lund mener nemlig at hun kan se et system i det som skjer – et system av nesten guddommelig karakter.
«Den siste gode mann» er en roman full av overraskelser, og den har en spenningskurve som gjør den umlig å legge fra seg.
A.J. Kazinski er et pseudonym for filminstruktøren og forfatteren Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich. «Den siste gode mann» er deres debut som spenningsforfattere.

God lesing og god lytting!

Reklamer