Maleren fra Shanghai

Det finnes bøker som gjør deg svimmel av leselykke. Som er velskrevne, vakre – og veldig spennende. Her kommer en perle fra Jennifer Cody Epstein! Gled deg!
I Maleren fra Shanghai får vi servert den utrolige historien om den kinesiske kunstmaleren Pan Yuliang og hennes kronglete vei til lykken. Vi møter henne første gang 14 år gammel.
Yuliang bor hos sin onkel og deler hans lidenskap for lyrikk og malerkunst. Onkelen sliter med livet sitt. Han har en enorm opiumsgjeld og i sin fortvilelse selger han Yuliang til Herlighetens hus for å dekke denne.
Yuliang må forholde seg til krevende kunder, røykfylte bakrom og uverdighet. Men hun klarer på en eller annen måte og heve seg over det. Yuliang tenker: «Det er bare hud, og tankene mine får de aldri». Selv om hun blir tråkket på står hun oppreist inni seg. Hun klarer på en beundringsverdig måte å beholde sin respekt og verdighet.
En dag forelsker en ung embetsmann seg i den prostituerte piken. Han skjønner hvilke verdier det bor i henne. De har gode samtaler. Han ser henne. Han respekterer henne, han vil ha henne og kjøper henne fri. Som hans konkubine møter hun et nytt og glamorøst liv i 1920-årenes Shanghai. Her oppdager både hun selv og andre hennes usedvanlige talent som kunstmaler, og Yuliang får som en av landets første kvinner studere ved Shanghais kunstakademi.
Yuliang er dyktig, hun er i en klasse for seg selv. Problemet er at hun maler kontroversiell kunst. Hun maler menneskekroppen, hun maler den nakne sannhet. Dette er Kina med sin eldgamle kultur, og Yuliang provoserer. Det stormer rundt henne, kineserne er rasende, og ødelegger hennes utstillinger, med både ord og gjerninger. Men hun nekter å gå på akkord med seg selv og sin kunst. Dette handler om respekt og ære. Hennes mann er både stolt av henne og sint på henne. Kan hun ikke lage kunst som ikke provoserer? Nei, hun kan ikke det. Hun har funnet sitt kunstneriske uttrykk og alt annet blir feil. Yuliang slites mellom kjærligheten til livet og kunsten og kjærligheten til sin mann.
Det er en fantastisk roman som bygger på en sann historie. Boken er vakker og klok, og handler om kunst og kjærlighet, om å være trofast mot deg selv, og hva du faktisk står for. Vi skal ha respekt for eget liv og ta ærlige valg, selv om det svir. Jeg har et råd til deg som skal lese denne boken: Les så sakte du kan. Smak på setningene og nyt språket. Du vil ønske den aldri tar slutt! 
Boken er utgitt på Front Forlag

(Omtalen er skrevet av Liv Gade og opprinnelig publisert i ukebladet Familien)

Reklamer