Helga Flatland er tildelt Aschehougs debutantstipend 2010

Helga Flatland

I en pressemelding fortelles det at Helga Flatland er tildelt Aschehougs debutantstipend for 2010. Aschehougs debutantstipend utdeles årlig av Aschehoug forlag til en av forlagets debutanter. Stipendet er en skjønnlitterær pris som utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon og ledelse. Stipendet kan ikke søkes.
Helga Flatland er født i 1984 og har bachelorgrad i Nordisk Språk og litteratur fra Universitet i Bergen og treårig utdanning på tekstforfatterlinjen på Westerdals School of Communication i Oslo. Flatland er vokst opp i Flatdal i Telemark og nærheten til bygdesamfunnet preger hennes debutroman Bli hvis du kan. Reis hvis du må.
Romanen handler om tre unge barndomsvenner fra samme bygd – Tarjei, Trygve og Kristian – som beslutter å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. De kommer tilbake i tre kister. Romanen handler ikke så mye om krigen i Afghanistan, som om hvorfor de unge guttene dro, og hvordan foreldre, søsken og venner i et tett lite samfunn reagerer på at guttene ble krigsofre.

I begrunnelse for årets tildeling heter det blant annet: “Helga Flatlands roman er preget av sikker språksans og følsomt gehør for detaljer og nyanser i mellommenneskelige relasjoner og for livet som må gå videre. Komposisjonsmessig er romanen fortalt gjennom et flettverksgrep av fire hovedkapitler med hver sin fortellersynsvinkel: Trygve og Tarjei, to av de omkomne soldatene forteller hvert sitt kapittel, et tredje kapittel blir fortalt av mor til Tarjei, og et fjerde kapittel av faren til Trygves nærmeste venn i hjembygda. Denne teknikken lar leseren få et uvanlig innblikk i et lite samfunn der alle kjenner alle.”

Bli hvis du kan...

Med sin debutroman har Helga Flatland valgt en rik tematikk med mange innfallsvinkler – personlig, samfunnsmessig og politisk. En av anmelderne karakteriserte den som “en politisk roman som ikke er politisk, men eksistensiell. En annen anmelder anbefalte boken som “en nyansert og leseverdig skildring av et samfunn i en ny type brytningstid.” Aschehougs debutantpris er på 30 000,- Tidligere vinnere av debutantprisen:
2009 – Kjersti Vik for Mandø
2008 – Lars Petter Sveen for Køyre frå Fræna
2007 – Kari Fredrikke Brænne for Av en annen verden Iselin B. Alvestad for Alanya – Veien følger hjertet
2006 – Gøhril Gabrielsen for Unevnelige hendelser
2005 – Adelheid Seyfarth for Fars hus
2004 – Marianne Røise Kielland for Kjøttsøvn
2003 – Roger Fuglestad for Scelus
2002 – Endre Lund Eriksen for Ingen kan stoppe meg no
2001 – Carl Frode Tiller for Skråninga
2000 – Eli Sol Vallersnes for Høstreise
1999 – Kurt Aust for Vredens dag
1998 – Bjarte Breiteig for Fantomsmerter
1997 – Runo Isaksen for Åpen bok
1996 – Harald Simonnæs for Kalde bikkjesnuter
1995 – Sigmund Jensen for Antikvarens datter og andre noveller
1994 – Toril Wardenær for I pionértiden
1993 – Lene Theres Teigen for Hvitt. Stille.

(Kilde: Aschehoug, pressemelding)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: