Google med ebøker til sommeren

Først tilbake til ebøker og Norge. Mens vi fortsatt går og venter på at den store satsingen skal settes ut i livet her hjemme, og de norske forlagene skal få ut finger’n, kan vi i hvert fall glede oss over at Google stadig forsøker å bringe verden litt lenger.

Google har nemlig bestemt seg for å starte sin ebok-satsing i sommer, ifølge New York Journal.  Det mest interessante med dette er at Google – imotsetning til alle andre – velger å gå for åpne løsninger. Åpne platformer betyr at du vil få tilgang til ebøkene du har kjøpt både på telefon, pc, lesebrett. Juni-juli er satt som tidspunkt for lanseringen.  Du kan også lese mer om dette hos Bok & Samfunn.

Da kommer altså enda en aktør inn på markedet for elektroniske bøker i denne verden – uten at noe skjer her hjemme. Apple, Google, Amazon er i gang og her på berget velger regjeringen å se på elektroniske bøker som en tjeneste og ikke bøker og forlagene ser bare ut til å ville holde oppe et svært høyt prisnivå på bøker – også i elektronisk format. Ja, ja, venner: Det er bare å smøre seg med tålmodighet.

Ordflyt – streaming av bøker

Cappelen Damm og Aspiro Music harinngått en avtale om utvikling og lansering av en ny streamingtjeneste for lydbøker. Tjenesten som kalles Ordflyt beregnes for lansering på det norske markedet til høsten, skrives det i en pressemelding.

Med Ordflyt vil brukere kunne høre på et utvalg av Cappelen Damms bøker på PC, Mac og mobil. Aspiro skal utvikle en streamingtjeneste som lar leseren ta med seg og høre på lydbøkene uansett hvor de er.

”Dette vil innebære en modernisering av lydbøkene som vil appellere både til nye og gamle brukere. Ordflyt vil tilgjengeliggjøre våre lydbøker på en helt ny måte og vi gleder oss til å lansere en abonnementsløsning som vi tror boklytterne vil oppleve som en attraktiv forbedring på mange måter,” sier Øisten Wahl, direktør i Cappelen Damm.

Lydbøker på mobilen gjør at brukere også kan høre på bøkene på farten. Ved hjelp av bokmerker vil man for eksempel enkelt kunne starte på PC’en, og fortsette der man slapp på mobilen. Streamingteknologien gjør det dessuten unødvendig å laste ned filer eller holde orden i dette ”biblioteket” selv.

Men, Ordflyt er en relativt sterkt begrenset tjenste. Det er kun tilgang til lydbøker gitt ut av Cappelen Damm. Lydebokforlaget er nemlig ikke interessert i å være med på den nye satsingen.

– Streaming av lydbøker er ikke noe vi vurderer på det nåværende tidspunkt og det er ikke aktuelt å tilby våre lydbøker gjennom Ordflyt nå. Hvis dette er et marked som viser seg å være noe å satse på litt fram i tid, så vil vi vurdere dette på nytt, sier Herborg Hongset, forlagssjef i Lydbokforlaget til Bok & samfunn.

Streaming av bøker høres i utgangspunktet ut som en genial ide. Med telefonen kan man altså da begynne p en bok og så høre på den når man har tid, starte opp igjen der man var sist etc. Det fordrer vel et abonnement med fri bruk, men det har kanskje de fleste i dag. Men også på pc/mac vil det jo være flott med streaming av lydbøker. Så blir det spennende å se hvordan tjenesten blir og om ikke Lydbokforlaget hiver seg på etter hvert.

Nytt fra John Irving

Siste natt i Twisted River (Gyldendal) er den nye boka fra John Irvings fabelaktige hånd. Sindre Hovdenak i VG kaller det hele en skikkelig bamseklem av en bok. Og det er vel ikke overraskende at Irving får gode kritikker. Dårlige bøker er vel noe som ikke forekommer i hans virke.

I Siste natt i Twisted River starter det hele i 1964, på bakrommet i en kafe i en liten by i New Hampshire. En engstelig tolvåring tar feil av kjæresten til den lokale politimannen og en bjørn. Både tolvåringen og faren hans må flykte fra småbyen, og forflytter seg i årevis mellom Boston, Vermont og Toronto, forfulgt av den uforsonlige politimannen. Den eneste vennen de har, er den eksentriske analfabeten og skogsarbeideren Ketchum.

Dette høres ut som et meget godt oppsett for en god historie. Jeg ser virkelig fram mot  å begynne på denne. Siste natt i Twisted River er også tilgjengelig som lydbok fra Lydbokforlaget. Det er Per Frisch som står for den norske opplesningen. Her er det bare å glede seg.

Flere lydbøker

Apropos Lydbokforlaget så har de flere spennende titler ute for tiden – for store og små. For de yngre er Maneten Medusa og Rampete Robin lager stinkbombe blant de som er verdt å nevne.

I Kjølvannet av Per Petterson, Morgen i Jenin av Susan Abulhawa og Opp i flammer av Suzanne Collins noen av godbitene. Mer å lese om disse og andre lydbøker her.

Reklamer