Bok og Samfunn forteller oss at ferske innkjøpstall fra Bokhandlerforeningen viser en vekst på nesten 10 prosent i første kvartal i år, i forhold til samme periode i fjor. Veksten er det skjønnlitteratur og sakprosa som står for, mens skole- og lærebøker har en nedgang. Det kan jo tyde på at det blir et godt år for bransjen.

Gyldendal har sendt ut pressemelding med to skjønnlitterære nyheter for den første  delen av april. Lars Myttings «Vårofferet» og Katharina Hagenas «Smaken av eplekjerner» kommer nå ut. Ifølge forlaget skal Smaken av eplekjerner være en forførerisk roman full av nostalgi, sanselighet og symbolikk, og med en kjærlighet til barndommens steder og naturens mystikk som kan minne om den vi finner i romanene til Selma Lagerlöf. Høre lovende ut ihvertfall.

Aschehoug kan presentere Forlag – forfattere – frihet.  Hvor ”selveste” William Nygaard deler en forleggers syn på forlagsvirksomheten, forholdet til forfatterne og ytringsfrihetens betydning gjennom 36 år som leder av Aschehoug forlag. Sidsel Mørck har kommet med en bok som handler om en histore som skal være lite kjent for oss: Om flyktninger som kom til Norge under dramatiske omstendigheter i 1920. Boka heter ”Pappa – en russisk flyktning”.

Det ble ingen norsk vinner av Nordisk Råds litteraturpris i år. Både Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal var kandidater. Det var imidlertid finske Sofi Oksanen som stakk av med både heder, ære og penger. Prisen fikk hun for romanen «Utrenskning» som i Norge er gitt ut på forlaget Oktober. Boken er også kommet som lydbok fra Lydbokforlaget. Opplesningen er ved Gisken Armand.

Ellers så begynner både forlag å presse å snuse på Apples iPad – og imens venter vi med lesbrett på at forlagene snart skal begynne å selge ebøker for alvor.

Reklamer