Jeg har fått en pressemelding fra Leser søker bok, som forteller at 40 % av landets kommuner har bibliotek som er rustet for Leseåret.  Pr 21. februar 2010 er det 208 medlemmer i biblioteknettverket Bok til alle, og flere er på vei.

– Vi er veldig glade for at det har kommet med så mange nye bibliotek i det siste. Det betyr at mange bibliotek er klare for å ta imot målgruppen for Leseåret: voksne med liten leseferdighet, sier nettverksrådgiver Tine Solvang i Leser søker bok.

Bok til alle-bibliotekene har en samling bøker som passer for voksne som av ulike grunner ikke har lest mye. Bøkene er gjort tilgjengelige både med mindre tekst, mer luft mellom linjene, og de er garantert frie for tunge formuleringer.

Bok til alle-bibliotekene er sentrale i leseåret 2010, fordi de har bøkene som passer for målgruppen. Kulturminister Anniken Huitfeldt sa til Dagsavisen 6. februar: ”Målsettingen er å skape større aksept for voksne uten leseferdigheter, øke kompetansen på tilpasset litteratur hos bibliotekene og å senke terskelen for å få folk til å besøke biblioteket. Det skal ikke være en skam å be om en lettlest bok.” Bok til alle-bibliotekene er de eneste folkebibliotekene som garantert har en samling av bøkene kulturministeren omtaler.

Gå til ditt lokale Bok til alle-bibliotek og be om en lettlest bok – eller en bok med ”Litt å lese”, som vi kaller det, oppfordrer Tine Solvang. Du vil finne en hylle i biblioteket merket BOK TIL ALLE. Bøkene med lilla merke er bøker med Litt å lese. Disse bøkene passer for voksne som har lyst til å lese bøker som er lette å komme seg gjennom.

Telemark fylke har best dekning, der er alle folkebibliotek med i Bok til alle-nettverket. I Oslo er det nesten 100 % dekning, og i Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms, Nordland, Akershus og Vestfold er det også bra dekning.

Leser søker bok koordinerer Bok til alle-satsningen. Foreningen er også en av hovedaktørene i Leseåret. Foreningen sørger for at det finnes bøker for voksne som av ulike grunner synes det er vanskelig å lese vanlige bøker. Leser søker bok gir utviklingsstøtte til forfattere og utgivelsesstøtte til forlag. Formidlingen av bøkene skjer hovedsakelig gjennom folkebibliotekene. Fengselsbibliotek er også med i nettverket.

Reklamer